Quinsy Gario (31), dichter en kunstenaar

Of dertigers klaar zijn om de macht te grijpen? Die hebben we al (lacht). Hoe definieer je macht? Dertigers geven de media vorm, wij beslissen wat erin komt. Alhoewel: net niet helemaal. In de hogere regionen zijn het de ouderen. Ook zijn sommige dertigers een voortzetting van oudere generaties. Kijk naar SP-voorzitter Ron Meyer: hij is jong, maar wel naar voren geschoven door het partijbestuur.

„Mijn generatie moet zich meer laten gelden in het publieke debat. De politieke elite bestaat voornamelijk uit babyboomers. Neem Rotterdam. Afgezien van Aboutaleb bestaat het college van B en W volledig uit witte veertigplussers, terwijl in die stad 176 verschillende nationaliteiten voorkomen. Ik hoop dan ook dat men zich de komende Kamerverkiezingen realiseert hoe veel invloed ze daadwerkelijk hebben. Het is goed om op sociale media statements te maken, maar daar gebeurt het niet.

„Dertigers willen vernieuwen. Deze generatie is stelliger dan de generaties boven ons. Al is dat ook slechts beeldvorming. We moeten meer de macht naar ons toe trekken, ons hebben en houwen op het spel durven zetten. Dat heb ik ook gedaan met ‘Zwarte Piet is racisme’. Veel mensen vergeten dat het is begonnen als een performance-kunstproject. Ik ben in de eerste plaats kunstenaar.

„Ik onderzoek hoe kunst als verzet kan dienen. Kunst kan ook ontregelend zijn, daar lopen veel mensen voor weg. Ze vinden dat kunst geen werkelijkheid moet worden, dat het abstract moet blijven. Ik heb geleerd om te leven naar je eigen scenario’s. Dat wil ik onderzoeken: hoe kan kunst de wereld veranderen?”