Politiechef Keulen op non-actief

Geschorste politiechef Keulen steunt eigen agenten. Premier Rutte noemt geweld in Keulen „echt weerzinwekkend”.

De Keulse politiechef Wolfgang Albers is door de deelstaatminister van Noordrijn-Westfalen op non-actief gesteld. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Aanleiding is het optreden van de politie rond de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling.

Met Oud en Nieuw werden tientallen vrouwen aangerand en bestolen. De politie wordt onder meer verweten dat er te laks gereageerd is. Vrijdag bleek dat er 31 verdachten zijn aangehouden en verhoord – achttien van hen zouden vluchtelingen zijn.

Albers stelt in een verklaring begrip te hebben voor de beslissing: „Ik accepteer het feit dat in de huidige discussie de politieleiding, en daarmee ikzelf, het middelpunt van kritiek is. Maar de agenten die rond de jaarwisseling aan het werk waren, verdienen die kritiek niet.”

Premier Mark Rutte gebruikte vrijdag, op zijn wekelijkse persconferentie, nog wat hardere woorden voor de aanrandingen in Keulen dan eerder deze week. Toen waren ze „te bizar voor woorden” en „walgelijk”, nu ook „vuil”, „echt weerzinwekkend” en „schofterij”.

Rutte benadrukte een paar keer dat mensen die op de vlucht zijn „voor bommen en granaten” en zich aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden, welkom zijn en niet aangekeken mogen worden op de gebeurtenissen in Keulen. „Wij zijn West-Europa, wij zijn beschaafd.”

Wie zich aan zulke daden schuldig maakt – „die griezels” – kan er volgens Rutte op rekenen dat „de rechtstaat zich met alle macht en middelen tegen je keert”. Voor asielzoekers die zoiets doen, zei hij, geldt nu al dat ze „sneller uit de asielprocedure kunnen worden gehaald”. Rutte wilde niet reageren op PVV-leider Geert Wilders, die oproept tot een „massademonstratie tegen het open grenzenbeleid van Rutte.”