Politie grijpt in bij Pegida-betoging Keulen

In Keulen gooiden relschoppers bij een betoging van Pegida met stenen, flessen en vuurwerk naar politie en journalisten.

Rechts-extremistische demonstranten en Pegida-aanhangers bij het treinstation in Keulen.
Rechts-extremistische demonstranten en Pegida-aanhangers bij het treinstation in Keulen. Foto AFP / Roberto Pfeil

In Keulen is een betoging van Pegida zaterdagmiddag uit de hand gelopen na ongeregeldheden. Relschoppers gooiden met stenen, flessen en vuurwerk.

De politie brak de demonstratie van de anti-islamitische beweging na escalatie rond vier uur af, waarna enkele honderden relschopper nog met stenen, bloempotten en barricadehekken in de richting van de politieagenten en journalisten gooiden. Volgens de Kölner Stadt-Anzeiger had het korps grote moeite de situatie onder controle te krijgen.

De Frankfurter Allgemeine meldt dat de politie de sfeer in Keulen omschrijft als “zeer verhit”, “agressief” en “gespannen”. Volgens De nationale krant meldt dat de meeste Pegida-demonstranten uiteindelijk omsingeld werden bij het station, waar het moreel onverminderd hoog leek:

“We zullen doorgaan. Dit is geen nederlaag, maar een overwinning van de rede.”

De rechts-extremistische demonstranten beweren dat het gooien met vuurwerk en flessen louter een reactie was op provocaties door de politie, aldus Frankfurter Allgemeine.

Twitter avatar timosteppat Timo Steppat Pegida-Demonstranten werfen trotz mehrmaliger Aufforderung Böller. Wasserwerfer ist angefahren. #koelnbhf https://t.co/KMChRFMGI5

Vrouwengroepering spontaan aanwezig

Na de chaos en het geweld van Oud en Nieuw trokken vanmiddag zo’n 1.300 Pegida-aanhangers naar het centrum van de stad. De politie was met ruim 1.700 man aanwezig. Het aantal aangiften na de gebeurtenissen in Keulen in de nieuwjaarsnacht is opgelopen tot 379; in veertig procent van de gevallen gaat het om aangifte wegens seksueel geweld. De politie zoekt de daders voornamelijk onder mannelijke asielzoekers en illegalen van Noord-Afrikaanse origine.

Aan het begin van de middag verzamelden antifascisten zich bij het station om tegengeluid te bieden. “Nazi’s raus!”, was het overkoepelende thema van hun uitingen. Ook meldden zich enkele honderden vrouwen die zich via een oproep op internet verenigd hadden. Ze scandeerden leuzen als “nee betekent nee” en “stop geweld tegen vrouwen – in Keulen, tijdens Oktoberfest of in de slaapkamer”.

‘Leugenaars’

De politie wist de Pegida-leden en de tegendemonstranten uit elkaar te houden. Rond vier uur greep het landelijke korps uiteindelijk in toen een groepje van zo’n honderd relschoppers al enige tijd met rotjes en flessen gooide. Ook journalisten werden belaagd en uitgemaakt voor “leugenaars”.

Met de inzet van waterkannonnen en het verzoek terug te keren richting station probeerde de politie niet veel later de demonstraties te beëindigen. Voordien hadden de Pegida-aanhangers zich vooral verbaal laten gelden met kreten tegen met name de regering en de “schaamteloze onwetendheid” van bondskanselier Angela Merkel, aldus de Kölner Stadt-Anzeiger.

Twitter avatar vandersteenpaul paul van der steen Pegida-mars #Keuken die niet ver kwam. https://t.co/n3LmwsQOQk

Pegida ook in Antwerpen

Niet alleen in Keulen, ook in de Belgische stad Antwerpen is de anti-islambeweging Pegida zaterdag de straat op gegaan. Honderden mensen demonstreerden er tegen de islam en de instroom van asielzoekers, aldus ANP. Ook werd verwezen naar de massa-aanranding in Keulen.

Onder de ruim driehonderd demonstranten waren ook Nederlanders. Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter en de Nederlandse Pegida-activist Edwin Wagensveld hielden er een toespraak.

Twitter avatar r0eland Roeland Roovers Applaus voor Filip Dewinter @FDW_VB bij oproep legalisering zelfverdedigingswapens voor vrouwen #Pegida [#Antwerpen] https://t.co/0a1HFfhfqC

Elders in Antwerpen was tegelijkertijd een tegendemonstratie van twee linkse groeperingen. Zij voerden actie tegen haatzaaien en voor meer solidariteit met de oorlogsvluchtelingen.