Saoedi’s bevestigen: beursgang is echt een optie

Een financieel adviseur moest zijn auto schuddebuikend van het lachen aan de kant zetten. De gedachte alleen al dat Saoedi-Arabië van plan zou zijn om een bedrijf naar de beurs te brengen dat groter is dan de economie van de meeste landen, leidde tot een onbedaarlijke lachbui.

Dat beschrijft het financiële persbureau Bloomberg, nadat Saoedi-Aramco, de grootste olieproducent ter wereld, had bevestigd dat het inderdaad de mogelijkheden onderzoekt om een deel van het bedrijf vrij verhandelbaar te maken.

Donderdag had Mohammed bin Salman, zoon van koning Salman en tweede in lijn als het om zijn opvolging gaat, tegenover The Economist gezinspeeld op een beursgang. Nog geen dag later volgde de officiële bevestiging dat er inderdaad gestudeerd wordt op een beursgang.

Waarom de financieel adviseur in zijn auto zo moest lachen? Omdat de beursgang nauwelijks voorstelbaar is, schrijft Bloomberg, na te hebben rondgebeld met een aantal bankiers die zaken doen in het Midden-Oosten.

Zelfs als het maar een klein stukje naar de beurs brengt zou Aramco meer kunnen ophalen dan het Chinese Alibaba vorig jaar deed. De webwinkel haalde met 25 miljard dollar (23 miljard euro) tot nog toe het meeste geld op met een beursgang ooit.

Aramco geldt als het grootste oliebedrijf ter wereld, met een productie van tegen de 10 miljoen vaten olie per dag. Het Saoedische bedrijf zou over reserves beschikken van meer dan 260 miljard vaten olie. Dat is tien keer zoveel als bijvoorbeeld ExxonMobil.

Maar let wel: zou. Want Aramco is niet alleen de grootste, maar ook een van de meest raadselachtige oliemaatschappijen ter wereld. De boeken zijn strikt gesloten voor de buitenwereld.

De waarde van het bedrijf is dan ook een mysterie. Schattingen variëren tussen de 1.000 en 10.000 miljard. Een van de redenen dat zelfs een gedeeltelijke beursgang onwaarschijnlijk is, is dat de boeken daarbij geopend zouden moeten worden. Een andere reden is de lage olieprijs van dit moment.

Maar Mohammed bin Salman, de adjunct-kroonprins, heeft grootse ideeën voor economische toekomst, vertelde hij The Economist. Hem staat een Thatcher-achtige revolutie voor ogen met een belangrijke rol voor private investeerders. Het is inderdaad moeilijk voor te stellen. Over een paar maanden weten we of het serieus is.