Mooi werk

Werk is het thema van de Maand van de Spiritualiteit die de komende week begint en waarvoor ik het boekje Mooi werk mocht schrijven. Leerzaam en ook wel ontnuchterend. Als je wat dieper in de relatie tussen werk en ‘het hogere’ duikt, krijg je de indruk dat er de laatste pakweg 2.500 jaar niet zoveel veranderd is. Zo geloofden de oude Grieken dat zinloos werk een favoriete straf van de goden was. Denk aan Sisyphus die in de onderwereld telkens weer tevergeefs een steen een helling op probeerde te rollen. Ook nu is een van de grote menselijke angsten dat ons werk uiteindelijk nutteloos blijkt.

Zingeving is volgens de fameuze psycholoog Martin Seligman een van de belangrijke bouwstenen van menselijk geluk. Volgens Seligman kent ons welzijn drie dimensies: plezierig, goed en zinvol leven. En aangezien werken bij het leven hoort, is het interessant om eens uit te zoeken wanneer mensen hun baan als plezierig, goed en zinvol beschouwen.

Plezierig werk draait vooral om wat je ontvangt in je werkomgeving en om het ervaren van positieve emoties daarbij. We willen graag sociaal geaccepteerd worden, houden van zekerheid en eerlijk en respectvol behandeld worden. Wie deze vorm van geluk ervaart in zijn werkomgeving stapt ’s morgens fluitend op de fiets.

Buurtzorg Nederland werd recentelijk in het Beste Werkgeversonderzoek van Effectory en Intermediair voor het vijfde jaar op rij uitgeroepen tot winnaar. Belangrijke factor: werken met kleine, zelfsturende teams van maximaal 12 mensen en het streven naar zo weinig mogelijk regels en protocollen.

Goed werk gaat vooral om wat je doet in je werk. Zo geeft het je een goed gevoel, wanneer je in je werk je sterke punten kunt inzetten, wanneer je kunt meebeslissen, resultaten boekt en jezelf kunt ontwikkelen. Dat leidt tot motivatie en betrokkenheid.

Dit vergt behoorlijk wat eigen inzet, maar een goede werkgever helpt. Een voorbeeld is Vanderlande, bekend van de bagagesystemen op vliegvelden. Werknemers werken voortdurend samen in projecten met duidelijke doelen en kunnen bij een eigen academy kiezen uit een groot aanbod van enkele honderden opleidingen en trainingen.

Zinvol werk, daarvan is sprake wanneer je een relatie ervaart tussen je werk en een ‘hoger doel’. Je zet je tijd, energie en vaardigheden in om jezelf dienstbaar te maken aan iets wat verder reikt dan je eigen leven. Het gaat niet in de eerste plaats om ontvangen of doen, maar om geven.

Zingeving draait vooral om persoonlijke vragen als: waar geloof ik in; wat maakt het leven waardevol en wat zie je daarvan terug in je dagelijkse werk? Toch zijn er ook organisaties die hier werk van maken. Een verzorgings- en verpleeghuis als Sint Jozefsoord in Nuland bijvoorbeeld, ook een winnaar in het Beste Werkgeversonderzoek. Hier wordt verder gebouwd op de erfenis van nonnen die bijna tweehonderd jaar geleden een congregatie van ‘liefdezusters’ begonnen.

Plezierig, goed en zinvol werk. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Aan de andere kant: we draaien al gauw tussen de 50.000 en 85.000 werkuren in ons leven. Dat zijn er gewoon te veel om zinloos of met tegenzin te besteden.