Ontsnapte drugsbaas ‘El Chapo’ gearresteerd

De vorig jaar juli ontsnapte drugskartelbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán is weer opgepakt. Dat maakte de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto op zijn Twitteraccount bekend: „Missie geslaagd: we hebben hem. Ik wil de Mexicanen laten weten dat Joaquin Guzmán Loera is gearresteerd.”

Guzmán zou volgens een functionaris zijn gearresteerd tijdens een vuurgevecht in de stad Los Mochis in zijn thuisstaat Sinaloa, schrijft persbureau AP. Vijf mensen werden gedood en zes anderen werden gearresteerd, onder wie Guzmán. Mexicaanse mariniers hadden een tip gekregen dat Guzmán zich ophield in een huis in Los Mochis.

‘El Chapo’ (De Kleine) is de beruchtste drugsbaas van Mexico. Hij werd in februari vorig jaar gearresteerd in de badplaats Mazatlan. In juli ontsnapte hij op spectaculaire wijze uit een zwaarbewaakte gevangenis bij hoofdstad Mexico-Stad via een tunnel van 1,5 kilometer die hij zelf had gegraven.

Op videobeelden van het moment van de ontsnapping is te zien hoe ‘El Chapo’ andere schoenen aantrekt, naar de douche - buiten het zicht van de camera’s in de cel - loopt en daarna verdwijnt. Om privacyredenen was de douche een van twee plekken in de ruimte waar de camera geen zicht op had. Zo kon deze ook niet opmerken dat er een gat van ongeveer vijftig bij vijftig centimeter in de muur zat dat toegang gaf tot de tunnel.