Merkel: asielzoekers die wet overtreden sneller uitzetten

Haar uitspraken volgen op de massale berovingen en aanrandingen tijdens de jaarwisseling in Keulen

Angela Merkel staat de media te woord als ze aankomt bij de extra Europese top over de vluchtelingencrisis in september.
Angela Merkel staat de media te woord als ze aankomt bij de extra Europese top over de vluchtelingencrisis in september. Jonas Roosens/ ANP

Asielzoekers die de wet overtreden, moeten volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel sneller kunnen worden uitgezet. Ze zei dat vrijdagavond tijdens een CDU-partijbijeenkomst in Mainz, melden Duitse media.

Volgens de bondskanselier zouden asielzoekers door criminele acties hun recht op gastvrijheid verspelen. Ze zegt om die reden voorstander te zijn van zo’n wetswijziging. Zaterdagmiddag sloot de partijtop van de CDU zich aan bij Merkels plannen.

De huidige Duitse wetgeving bepaalt dat een asielzoeker tot minstens drie jaar celstraf moet worden veroordeeld, wil zijn asielaanvraag automatisch worden afgewezen. Dat kan dan alleen als het in zijn land van herkomst veilig is. Bij een lagere gevangenisstraf is uitzetting ook mogelijk, maar kunnen er juridische obstakels in de weg staan. Waar Merkel de nieuwe grens wil gaan trekken, zegt ze nog niet. Ze gaf wel aan dat bij delicten zoals tijdens de jaarwisseling in Keulen die grens is bereikt.

Burgemeester Olaf Scholz (SPD) van Hamburg had al eerder opgeroepen tot een snellere uitzetting van criminele vluchtelingen, evenals SPD-leider Sigmar Gabriel.

‘Verschrikkelijke gebeurtenissen’

De uitspraken van Merkel volgen op de berovingen en aanrandingen van tientallen vrouwen tijdens de jaarwisseling in Keulen en andere Duitse steden. Merkel sprak op de bijeenkomst van “verschrikkelijke gebeurtenissen”. Vrijdag werd bekend dat de Duitse politie 31 verdachten in beeld heeft voor de aanrandingen. Achttien van hen zijn asielzoekers.

De politie wordt verweten dat er te laks gereageerd is. De Keulse politiechef Wolfgang Albers is door de minister van Binnenlandse Zaken van de staat Noordrijn-Westfalen op non-actief gesteld.

In Nederland

In november kondigde staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Veiligheid en Justitie maatregelen aan op dit vlak. Ook hij asielzoekers sneller kunnen uitzetten bij crimineel gedrag.

Bij ernstige misdrijven, zoals openlijke geweldpleging of diefstal, gaat de grens van anderhalf jaar onherroepelijke celstraf naar zes maanden. Voor zeer ernstige misdrijven, bijvoorbeeld het verspreiden van kinderporno, gaat de grens van 24 maanden onvoorwaardelijke straf naar tien maanden.