Marietje Schaake (37), Europarlementariër namens D66

Deze generatie is online via één groot netwerk van sociale netwerken met elkaar verbonden en probeert daarmee bestaande structuren te doorbreken. Wij van D66 noemen het ook wel de easyJet-generatie, die zó gewend is om online en fysiek afstanden te overbruggen. Al ben ik voorzichtig om technologisch besef aan leeftijd te koppelen. Neem oud-eurocommissaris Neelie Kroes, zij zette op haar zeventigste nog een hele digitale agenda voor Europa op.

„Ik zie zeker het risico dat de politiek, zowel nationaal als op Europees niveau, niet op tijd met de juiste reacties komt op die technologische ontwikkelingen die zo snel gaan. Principes en fundamentele rechten moeten ook in een snel veranderende wereld worden gegarandeerd. Voor mij moeten de antwoorden op dit soort kwesties vanzelfsprekend op Europees niveau liggen.

In Brussel komt, meer dan alleen die technologische revolutie, ook de geschiedenis dichtbij. Collega’s uit Polen hoef ik niet uit te leggen dat in Europa geproduceerde spionagesoftware risico’s met zich meebrengt. Dat ondemocratische regimes die gebruiken om vrijheden en rechten van hun mensen in te perken. Ze groeiden zelf op in de Sovjetunie.

Populariteit is makkelijker meetbaar geworden, waardoor politici vaak volgen in plaats van durven leiden. Ze laten zich beïnvloeden door de populariteitspoll die online sociale netwerken ook zijn. Terwijl de stem van de minderheid ook beschermd moet zijn. Een goede politicus moet steeds meer óók goed communicator zijn, maar die twee eigenschappen vallen niet altijd samen.”