Maandag noodhulp voor hongersnood Madaya

Er zou nu ook een akkoord zijn bereikt over wanneer het belegerde stadje de cruciale humanitaire hulp ontvangt.

Een konvooi van het Rode Kruis met medische hulgoederen staat stil op zo’n 10 km van Madaya.
Een konvooi van het Rode Kruis met medische hulgoederen staat stil op zo’n 10 km van Madaya. Foto AFP / Rode Kruis

Nadat het Syrische regime donderdag toezegde noodhulp door te laten naar Madaya, zou nu ook een akkoord zijn bereikt over wanneer het belegerde stadje de cruciale humanitaire hulp ontvangt.

Het Rode Kruis meldt dat maandag doorgang wordt verleend aan de noodhulp. Niet alleen Madaya, in handen van anti-regeringstroepen en waar momenteel grote hongersnood heerst, maar ook twee nabijgelegen stadjes krijgen hulp.

Ernstig vermagerd

Foto’s vanuit de plaats zorgden afgelopen week internationaal voor opschudding. Daarop zijn ernstig vermagerde lichamen te zien.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, de Britse organisatie die de burgeroorlog in het land monitort door middel van activisten, zijn zeker tien mensen in Madaya door gebrek aan voedsel overleden. Syrische oppositieactivisten die het stadje in handen hebben beweren dat het aantal echter in de tientallen loopt, meldde Reuters donderdag.

De blokkade van Madaya begon zo’n zes maanden geleden toen het regime van Bashar al-Assad en bondgenoot Hezbollah probeerden de controle over de gebieden bij de Syrisch-Libanese grens te herstellen. Sinds oktober is er geen voedselhulp meer geweest in Madaya, waar volgens het Wereldvoedselprogramma van de VN nu 40.000 levens op het spel staan.

‘Tientallen doden bij luchtaanval’

Hulporganisaties krijgen ook toegang tot twee belegerde plaatsen in de buurt, namelijk Foua en Kafraya in de provincie Idlib waar zaterdag bij een Russische luchtaanval minstens 39 mensen om het leven kwamen. Door de aanval van Russische gevechtsvliegtuigen in het door rebellen beheerste Maarat al-Numan raakte ook een groot aantal mensen gewond, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Onder de slachtoffers zijn volgens de organisatie ook burgers. Andere activisten spreken zelfs van meer dan vijftig doden.
De raketten hadden een rechtbank en een gevangenis getroffen. Die laatste zou onder controle hebben gestaan van een Syrische tak van terreurnetwerk al-Qaeda.

De meeste doden waren extremisten en gevangenen. Volgens de activisten is bij de aanval ook een kleine markt geraakt.