IJdele ‘El Chapo’ verraden door zijn tunnelbouwer

Joaquin ‘Chapo’ Guzman ten onder aan ijdelheid. Bovendien lijkt uitlevering aan de VS nu wel reëel.

Kartelkoning Joaquin "El Chapo" Guzman wordt naar een helikopter geëscorteerd die hem terugbrengt naar de gevangenis waar hij eerder uit ontsnapte.
Kartelkoning Joaquin "El Chapo" Guzman wordt naar een helikopter geëscorteerd die hem terugbrengt naar de gevangenis waar hij eerder uit ontsnapte. Foto AFP / Alfredo Estrella

Gevlucht door een tunnel, gepakt door een tunnel. Joaquin ‘Chapo’ Guzman blijkt te zijn verraden door zijn eigen ijdelheid en zijn eigen tunnelbouwer. Bovendien lijkt Mexico hem nu wél te willen uitleveren aan de VS.

Procureur-generaal Arely Gomez vertelde de pers op zaterdag dat ‘El Chapo’ in het nauw werd gedreven tijdens een vluchtpoging door de riolen van Los Mochis, in zijn thuisstaat Sinaloa. Een vluchtauto stond al stand-by voor de leider van het internationale Sinaloa-kartel, maar de vermaarde drugskoning werd ingerekend omdat door de politie reeds was geanticipeerd op een vluchtroute door de afvoerkanalen.

Een dergelijke voorbereiding was mogelijk doordat na de spectaculaire gevangenisontsnapping van Guzman op 11 juli 2015 een tunnelexpert werd geïdentificeerd in de directe kringen rondom Guzman. Het kartelhoofd werd in oktober al bijna eens gepakt, maar vrijdag ontkwam hij niet doordat de activiteiten van de tunnelbouwer begonnen op te vallen.

Het werkpatroon van de man bracht een specifiek huis in Los Mochis onder de aandacht van het team dat jacht maakte op ‘El Chapo’. Toen de tunnelexpert zich daar vrijdag voor zonsopgang al meldde, kwam het arrestatieteam in actie. Guzman, gekleed in blauw trainingspak, werd dezelfde nog per helikopter vervoerd naar de gevangenis.

‘Hollywood’

Het was echter niet alleen de tunnelexpert die de politie naar Joaquin Guzman leidde; hij bleek filmambities te hebben die de onderzoekers op het juiste spoor brachten. Volgens procureur-generaal Gomez was die ijdelheid die leidde tot de arrestatie.

“Een tweede belangrijk aspect dat heeft geholpen hem te lokaliseren was toen duidelijk werd dat hij een biografie wilden laten filmen. Hij zocht contact met actrices en producers.”

Gomez verklaarde zaterdag dat ‘El Chapo’ zich met die contacten eveneens op de kaart zette.

Uitleveren aan de VS?

De vraag is nu wat er met Joaquin Guzman gaat gebeuren. De Verenigde Staten zien hem maar wat graag uitgeleverd worden maar Mexico voelde daar in 2014, de vorige keer dat Guzman werd gepakt, erg weinig voor.

In diverse Amerikaanse staten lopen aanklachten vanwege drugshandel tegen hem. Maar de Mexicanen, die Guzman voor diens laatste ontsnapping op eigen grond wilden laten boeten, wilden zaterdag nog met geen woord reppen over eventuele uitlevering. Volgens AP, dat een bron bij justitie citeert, zijn de Mexicanen nu wel van zins ‘El Chapo’ uit te leveren, maar kan dit proces wel de nodige tijd gaan vergen.