Ieder uur liep het verder uit de hand

De politie bereidde zich voor op een onrustige nacht, maar kon vrouwen uiteindelijk nauwelijks beschermen.

Na de massale aanrandingen tijdens oudejaarsnacht is de politiesurveillance in Keulen sterk toegenomen.
Na de massale aanrandingen tijdens oudejaarsnacht is de politiesurveillance in Keulen sterk toegenomen. Foto Maja Hitij/AFP

Keulen werd op Oudejaarsavond podium van massaal geweld tegen vrouwen. Meer dan honderd vrouwen deden aangifte van seksueel geweld en diefstal. Een week nadat het volledig uit de hand liep in Keulen, is duidelijk wat er van uur tot uur gebeurde. Een reconstructie op basis van persberichten van de politie, ooggetuigen en anonieme agenten in Duitse media en uitgelekte politieverslagen.

31 januari, 19.00 uur

De Keulse politie bereidt zich, zoals ieder jaar, voor op een onvoorspelbare jaarwisseling. Veel mensen verzamelen zich op de drie pleinen rondom de Dom. Het plein aan de noordzijde ligt voor de hoofdingang van het centraal station.

20.00 uur

De Oudejaarsmis in de Dom is ten einde. Jozef K. uit Erfstadt en zijn vrouw verlaten de kerk en komen terecht in een mensenzee waar het vuurwerk in het rond vliegt. Vanwege de grimmige sfeer willen ze Keulen zo snel mogelijk verlaten.

21.00 uur

Op het plein voor het station en de trappen bij de Dom houden zich zo’n 400 tot 500 personen op, voornamelijk mannen. Ze lijken stevig te hebben gedronken en zijn agressief. Lukraak gooien ze met rotjes en schieten ze vuurpijlen af.

23.00 uur

De politie schat het aantal rondhangende mensen op meer dan duizend. De sfeer wordt dreigender. Het plein voor het station vult zich verder met „mensen met een migrantenachtergrond”. Bij de politie melden zich in toenemende mate mensen die het slachtoffer zijn geworden van berovingen, slaan en seksueel geweld. De politie voert identiteitscontroles uit en schrijft later dat veel mannen van Syrische komaf zijn.

23.30 uur

Het plein en de trappen worden ontruimd. De bevelhebber ter plaatse vreest voor gewonden en mogelijk doden door rondvliegend vuurwerk. De mannen op het plein proberen ontruiming te voorkomen door de agenten met vuurwerk en flessen te bekogelen. Voor de ogen van agenten worden echte of onechte verblijfspapieren verscheurd. Een man zegt: „Ik ben een Syriër, jullie moeten me vriendelijk behandelen. Mevrouw Merkel heeft me uitgenodigd.”

1 januari, 00.45 uur

De ingang van het station, die tijdens de ontruiming gesloten was, wordt weer vrijgegeven. De mannenmassa neemt al snel weer bezit van het plein, maar gedraagt zich wel rustiger. Opnieuw melden zich door roof en seksueel geweld getroffen vrouwen bij de politie. Vrouwen zo nodig door agenten door de menigte geleid. Agenten zijn zo druk dat ze onvoldoende aandacht geven aan slachtoffers.

04.00 uur

Het is weer rustig rond het station.

07.30 uur

Agenten hebben tot in de ochtend geprobeerd een einde te maken aan de chaos. Uit een politierapport: „Ingrepen van de autoriteiten stuitten op een respectloosheid, die ik in mijn 29 dienstjaren nog niet eerder heb meegemaakt.”