Goede 500 meter voor Sven Kramer tijdens EK allround

De 20-jarige Antoinette de Jong eindigde verrassend als tweede bij de vrouwen.

Kramer in actie op de 500 meter
Kramer in actie op de 500 meter Vasily Fedosenko / Reuters

Sven Kramer is zaterdag bij het EK allround in het Wit-Russische Minsk met een tijd van 36,56 seconden op de vierde plaats geëindigd van de 500 meter. Zijn concurrent Denis Joeskov werd eerste met 36,23. Het is een goede eerste race van Kramer, die sterker is op langere afstanden.

Kramer won de Europese schaatstitel zeven keer. Zowel hij als Ireen Wüst (29) begonnen als titelverdedigers aan het EK allround.

De Jong sneller dan Wüst

Wüst werd derde op de 500 meter met een tijd van 39,90 seconden. De 20-jarige Antoinette de Jong eindigde zaterdag verrassend als tweede bij de vrouwen. Ze schaatste 39,76 seconden. De Noorse Ida Njatun schaatste 0,02 seconden sneller dan De Jong en eindigde daarmee op de eerste plaats.

Het EK allround was voor Wüst de eerste internationale krachtmeting van het seizoen. Ze wist zich, geplaagd door blessureleed, eind oktober in Enschede niet te plaatsen voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden.

Ziek

Nog voor het EK allround was begonnen, was Sven Kramer al een concurrent kwijt. De Noor Sverre Lunde Pedersen ging niet van start op het toernooi. “Pedersen is tijdens de nacht ziek geweest en moet, in overleg met de medische staf en de trainers, het EK overslaan”, meldde de Noorse schaatsbond op Facebook.

Het is overigens waarschijnlijk de laatste keer dat het EK allround in deze opzet wordt verreden. De internationale schaatsunie (ISU) nam in 2014 een voorstel aan om de 10.000 meter bij de mannen en de 5000 meter bij de vrouwen in te ruilen voor de 1000 meter.