Geen rust voor de keepertjes

Foto Bastiaan Heus
Foto Bastiaan Heus

Je zult maar een eenvoudig waterpolokeepertje zijn, dobberend voor je doel, denkend aan de zomer als plotseling zo’n fenomenale gestalte uit het water oprijst. Even ben je stil van bewondering voor het megalichaam tussen de opspattende druppels als je beseft: Hij Gaat Die Bal Op Mij Af Gooien. En bukken mag niet, want je bent nu eenmaal doelman. Voor je een gedachte kunt afmaken is de bal al langs je armen gevlogen en drijft hij rustig in het doel.

De bange keepertjes die binnenkort geconfronteerd worden met Jorn Winkelhorst zijn die van Montenegro, Spanje en Slowakije – de tegenstanders van Nederland in de poule bij het EK Waterpolo dat dit weekend in Belgrado begint. De Spaanse keeper ziet de 24-jarige Winkelhorst al in Barcelona regelmatig voor zich opdoemen, waar de geboren Twent in de spits zwemt bij CN Sant Andreu. Volgens bondscoach Robin van Galen is de top 8 van Europa voor zijn mannen nog te ver weg, hij mikt op een topprestatie bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Maar ja, waarschijnlijk was Van Galen even bescheiden toen hij de vrouwenploeg in 2008 naar olympisch goud leidde. Voorlopig krijgen de keepertjes geen rust.

Tekst Foto Bastiaan Heus