Freek Vonk: 'Ik wil dingen veranderen en iets betekenen'

Eind december gaf de tv-bioloog zes uitverkochte shows in de Heineken Music Hall, hij is er nog schor van.

„Ik zal niet snel zeggen dat ik veel invloed heb. Ik zie mezelf vooral als ontdekkingsreiziger, in het lab en in de jungle. In de eerste plaats ben ik bioloog en wetenschapper, dat is het allerbelangrijkste. Daarnaast ben ik een beetje presentator. Ik wil mijn enthousiasme overbrengen.

„Kinderen zijn het meest dankbare publiek. Ze hebben uit zichzelf een sterke interesse in de natuur. Een volwassene ziet een vogel en denkt: daar vliegt een vogel. Een kind ziet diezelfde vogel en vraagt zich af: hoe kan dat? Ik wil kinderen prikkelen en laten zien hoe mooi natuur en wetenschap zijn. Kinderen zijn de volgende generatie natuurbeschermers. Dat vuurtje wil ik aansteken.

„Mijn nieuwe programma heet Freek tegen de Stropers. Het moet significant anders worden dan de programma’s die ik tot nu toe maakte. Dat was jubelen over de natuur.

„Het idee bedacht ik twee jaar geleden, in Zuid-Afrika. Ik kreeg toen een babyneushoorntje in mijn armen gedrukt. Het was compleet in paniek, zijn moeder was doodgeschoten door stropers. Het ergste is dat de hoorn van een neushoorn geen enkele medicinale werking heeft! Daar moest ik een programma over maken.

„Ik ga een stichting oprichten om stroperij tegen te gaan. Ambitieus misschien. Maar ambitie is niet iets vies, het geeft doel aan je leven. Ook in mijn wetenschappelijke carrière ben ik ambitieus. Omdat ik dingen wil veranderen en iets wil betekenen. Mijn boodschap is simpel: laten we zuinig zijn op de natuur.”