‘Defibrillators niet betrouwbaar door slecht onderhoud’

Daarvoor waarschuwen leveranciers van de reanimatie-apparaten.

Demonstratie van een hartdefibrillator met behulp van een oefenpop.
Demonstratie van een hartdefibrillator met behulp van een oefenpop. Foto Robert Vos / ANP

Op tal van plekken in Nederland worden defibrillators (aed’s) zo slecht onderhouden dat ze bij een medisch noodgeval mogelijk niet werken. Daarvoor waarschuwen aed-leveranciers Medisol en Vivon zaterdag in het AD.

Vaak krijgen mensen een veilig gevoel van de aanwezigheid van een aed, aldus Anne-Marieke Wieman van Medisol. Maar er wordt niet gekeken of het apparaat nog naar behoren werkt. Wieman:

“Klanten redeneren vaak: ik heb al een dure aankoop gedaan (gemiddeld 1200 euro, red.), daarmee ben ik toch beschermd? Men waant zich veilig door de aanwezigheid van zo’n apparaat, terwijl bij een mankement niet meer geholpen kan worden bij een hartprobleem.”

De leveranciers schrijven het slechte onderhoud toe aan hoge kosten en onwetendheid bij de eigenaar. Het apparaat wordt opgehangen en vervolgens wordt er zelden nog naar omgekeken. Toen Medisol een jaar geleden een actie hield waarbij de aed’s van haar klanten gratis werd gekeurd, bleek dat aan circa de helft van de defibrillators wat mankeert. In de meeste gevallen werkten de elektroden niet meer of waren de batterijen leeg.

Bergen op Zoom

Dat het gevaar van slecht onderhoud niet denkbeeldig is, bleek afgelopen dinsdag in het Brabantse Bergen op Zoom. Toen kreeg een vrouw in een winkelcentrum een hartstilstand. Een toegesnelde verpleegkundige begon de vrouw te reanimeren en een winkelmedewerker spoedde naar het wijkcentrum om een defibrillator te halen. Die bleek vervolgens niet te werken, omdat het apparaat in een vochtige ruimte had gehangen. De vrouw heeft het wel overleefd en ligt nog steeds in het ziekenhuis.

In Nederland zijn volgens het AD tussen de 60.000 en 80.000 defibrillators. Slechts tienduizend daarvan zijn volgens de Hartstichting geregistreerd.