Daan Roosegaarde (36), kunstenaar, ontwerper, pionier, ondernemer

Daan Roosegaarde heeft in zijn studio een kleine bibliotheek, de silent room. Hier wil hij iets laten zien voordat hij gaat uitleggen wat macht voor hem betekent. Eén: een boek dat is opengeslagen bij een foto van het door hem ontworpen, interactieve lichtlandschap. Dune, the energy friendly entrance at World Economic Forum in Davos, staat erbij. Daar was hij vorig jaar met de machtigen van de aarde, hij werd er new young global leader genoemd. Twee: een kinderboek op de plank eronder: Stoere Steffi op bezoek bij Van Gogh door Annemarie Bon. Je ziet Steffi fietsen op het Van Gogh-fietspad, het lichtgevende pad dat hij twee jaar geleden ontwierp en dat doet denken aan De Sterrennacht van Van Gogh. Is dat ook macht, inspiratie zijn voor een kinderboek?

Roosegaarde: „Ik ga om met mensen met macht: de minister-president, de minister van infrastructuur. Wij herkennen denk ik bij elkaar het lef om te innoveren. En dat innoveren doen we niet uit wanhoop, maar uit verlangen. Er is ook verschil: de politici moeten het nu en het straks combineren. Nu, dat zijn vaak de details: wordt het vuilnis opgehaald, doen de straatlantaarns het. Straks, dat is de visie, waar gaan we heen. Dat hoef ik niet te doen. Ik heb geen macht, dus ik hoef ook geen macht te behouden. Ik hoef alleen maar te bevragen: waarom doen we dit, kan het anders? De toekomst is waar ik me mee bezig hou, de droom van het most advanced yet acceptable. Waar het om gaat is dat we het prototype van de nieuwe stad ontwerpen, het landschap van de toekomst, dat schoon is en stil. Ik heb niet de macht om dat te realiseren. Maar misschien heb ik er wel invloed op. ”