Boegbeeld Catalaans nationalisme treedt af

De pro-afscheidingspartijen van Catalonië voorkomen nieuwe regionale verkiezingen.

Betoging bij het Catalaanse Nationale Assemblee eerder deze week om op te roepen tot het voorkomen van nieuwe verkiezingen.
Betoging bij het Catalaanse Nationale Assemblee eerder deze week om op te roepen tot het voorkomen van nieuwe verkiezingen. AP /Emilio Morenatti

De pro-afscheidingspartijen van Catalonië hebben zaterdag nieuwe regionale verkiezingen voorkomen door in Carles Puigdemont een nieuwe leider te vinden.

Scheidend president Arthur Mas ging in Barcelona akkoord met een aftreden nadat de linkse partij CUP vorige week het vertrouwen opzegde in het boegbeeld van de Catalaanse nationalistische partij Junts pel Sí (Samen voor Ja). Mas, sinds 2010 aan de macht, stelt zich niet herkiesbaar.

Mas’ conservatiefrechtse partij was sinds de verkiezingen in september overgeleverd aan de grillen van de antikapitalistische CUP bij het vormen van een coalitie. Na samenwerking met de republikeinen had de leider nog steeds de tien zetels van CUP nodig voor een meerderheid in het 135 zetels tellende parlement.

Burgemeester Girona

De partijleiders van CUP bekritiseerden echter al meermaals de kandidatuur van Mas. De partijen vonden zaterdag samen een akkoord in het aanwijzen van Carles Puigdemont, burgemeester van de Catalaanse regio Girona, als kandidaat-leider van de regionale regering. Hij is voor alle partijen acceptabel waardoor de weg vrij is voor de vorming van een regering die wordt aangevoerd door de separatisten.

Met het tevredenstellen van CUP worden nieuwe verkiezingen afgewend, al moet het parlement nog wel akkoord gaan met de aanstelling van Puigdemont. De pro-afscheidingspartijen hadden tot overmorgen om een oplossing te vinden.