Ballast Nedam was klaar voor faillissement

Wie had er vorig jaar op durven wedden dat Ballast Nedam zou overleven? De beursgenoteerde bouwer met 2.800 werknemers beleefde de ene na de andere bijna-doodervaring. Miljoenenverliezen stapelden zich op, de accountant was het vertrouwen kwijt, de banken wilden geen extra geld geven en eind april belde Ballast Nedam zelfs met de rechtbank om die alvast voor te bereiden op een mogelijk faillissement.

De redding – een overname door een Turkse bouwer – liep ook bijna mis, door een onverwacht miljoenenverlies. „Iedereen hield z’n hart vast.” Dat het toch goed is gekomen, is „een wonder”. Binnen het bedrijf heerste „een totaal gebrek aan controle”. Dat, en overmoed uit het verleden, veroorzaakte de grote financiële problemen, blijkt uit een reconstructie.

Dat Ballast Nedam (1,2 miljard euro omzet in 2014) overleefde, komt doordat veel betrokken partijen zelf kwetsbaar worden door een faillissement. Banken hebben veel geld in het bedrijf zitten, bouwers met wie Ballast Nedam samenwerkt worden alleen verantwoordelijk voor tegenvallers, opdrachtgever Rijkswaterstaat moet contracten opnieuw uitonderhandelen. Alle partijen hadden belang bij een redding.