Ballast bereidde al faillissement voor

De overname van Ballast Nedam door het Turkse Renaissance was bijna mislukt. Dat de overname toch doorging, is „een wonder”.

Wie had er vorig jaar op durven wedden dat Ballast Nedam zou overleven? Gokken op een faillissement van het bouwbedrijf was een stuk realistischer.

De beursgenoteerde bouwer met 2.800 werknemers beleefde afgelopen jaar de ene na de andere bijna-doodervaring. Miljoenenverliezen stapelden zich op, de accountant was het vertrouwen kwijt, de banken wilden geen extra geld geven en eind april belde Ballast Nedam zelfs met de rechtbank om die alvast voor te bereiden op een mogelijk faillissement.

De redding – een overname door een Turkse bouwer – liep ook bijna mis, wederom door een onverwacht miljoenenverlies. Betrokkenen vreesden dat de overname niet door zou gaan. „Iedereen hield z’n hart vast.” Als het Turkse Renaissance zich terug zou trekken, was Ballast Nedam terug bij af. Dat het toch goed is gekomen, is „een wonder”, zegt een ander.

In een reconstructie schetsen betrokkenen het laatste jaar van Ballast Nedam – een kat met negen levens. Binnen het bedrijf heerste „een totaal gebrek aan controle”. Dat, en overmoed uit het verleden, veroorzaakte de grote financiële problemen, blijkt uit een reconstructie.

Dat Ballast Nedam (1,2 miljard euro omzet in 2014) toch overleefde, komt doordat het bedrijf nauw verbonden is met andere partijen die zelf kwetsbaar worden door een faillissement. Banken hebben veel geld in het bedrijf zitten, bouwers met wie Ballast Nedam samenwerkt worden alleen verantwoordelijk voor tegenvallers, opdrachtgever Rijkswaterstaat moet contracten opnieuw uitonderhandelen. Alle partijen hadden belang bij een redding.

Ook is de redding van het bedrijf uit Nieuwegein volgens betrokkenen te danken aan topman Erik van der Noordaa, die stug door bleef zoeken naar oplossingen. Binnenkort verdwijnt Ballast Nedam van de Amsterdamse beurs, in het grote Turkse bouwconcern Renaissance.