Aziz Yagoub (35), evenementenorganisator in Rotterdam

Ik weet niet of je kunt zeggen dat ik macht heb hoor. Ik spring alleen in gaten die ik zie in mijn markt. Er was geen poppodium in Rotterdam, dus ben ik er maar een begonnen. Er was geen dancefestival, dus zijn we die gaan organiseren. Als het ergens heel lang saai is dan grijp je niet de macht, maar maak je gebruik van een tekort. Dat heb ik gedaan.

„De groep dertigers van nu anticipeert volgens mij veel beter op waar de stad om vraagt. De generatie hiervoor lag in een gespreid bedje, daar zijn ze een beetje lui van geworden. Er waren wel twintig nachtplekken in de stad in 2001 en die bruisten allemaal. En als je een locatie had waar de gemeente eigenaar van was, dan lachte je helemaal je gat uit je broek. De subsidiepotjes waren oneindig. Maar toen sloeg de crisis toe. Een jongere ondernemer die zich met een heel klein kapitaal moest bewijzen, knokte veel harder en ging vlotter mee met consumenten. Dat definieert denk ik mijn generatie. Deze dertigers schrikken niet van marktwerking, maar anticiperen daar juist op.

„Ik kom uit een groot, arm gezin uit Rotterdam-Zuid en als ik iets wilde dan moest ik er zelf voor knokken. Bevalt het je niet? Dan moet je je mouwen opstropen en er wat van maken. Met die mentaliteit ben ik ook gaan ondernemen.

„De nieuwe generatie bonkt nu al op de deur. En if you can’t beat them, join them: kunnen we niet samenwerken met die jongeren die ook festivals en evenementen willen organiseren? Als ik een vonkje proef bij een jonge partij, dan gaan we samenwerken. Er moet eens in de zoveel tijd een frisse wind waaien, dat is in elk bedrijf zo. Dan ga ik wel iets anders moois doen.”