Discuswerpster Ria Stalman geeft nu toe: ze gebruikte doping van 1982 tot 1984

Ria Stalman in 1982. Foto ANEFO
Ria Stalman in 1982. Foto ANEFO

De verdenking dat voormalig discuswerpster Ria Stalman doping heeft gebruikt bestaat al jaren, maar pas vrijdag, 32 jaar na haar afscheid, bevestigde de olympisch kampioene van 1984 haar vergrijp. Dat deed Stalman (64) in het televisieprogramma Andere Tijden Sport (VPRO/NOS), dat vrijdagavond is uitgezonden.

Stalman, die in haar afscheidsjaar 1984 tot Sportvrouw van het Jaar werd gekozen, zei voor de camera dat ze de laatste tweeënhalf jaar van haar carrière – van 1982 tot en met augustus 1984 – tijdens zware trainingsperioden, die zo’n zes weken duurden, dagelijks vijf tot tien milligram anabole steroïden nam. Ze deed dat mede om te herstellen van de zware inspanningen, verklaarde de voormalige atlete.

Afgaande op beschuldigingen die mensen uit Stalmans omgeving de algelopen jaren hebben gedaan, zou het gaan om Winstrol, een stanozololhoudend middel in tabletvorm. Stalman bevestigde dat vrijdagavond desgevraagd niet. Die naam wil ze voor zichzelf houden.

Stalman zegt niet te weten wat haar tot de biecht heeft gebracht. De vraag naar dopinggebruik was haar in interviews al vaker gesteld, maar pas voor Andere Tijden Sport antwoordde ze: ‘Ja.’ Stalman: „Ik heb na de opnamen mezelf nog vaak afgevraagd waarom ik het nu wel heb gedaan. Eerlijk, ik weet het niet.”

Van een last was de laatste 32 jaar geen sprake, zegt Stalman. Evenmin van een wroeging. „Omdat het gangbaar was. Iedereen die goed was deed het. Ik heb het spel meegespeeld. Het was zoals het was.”

Hoewel haar overtreding tuchtrechterlijk verjaard is, zou het in theorie mogelijk zijn dat het IOC haar de gouden medaille afneemt. Dat ligt niet voor de hand, omdat in verjaarde zaken nooit een medaille is afgenomen. De olympisch kampioene zou er niet om treuren. „Het is maar de hardware. Indien gewenst mogen ze ‘dat kreng’ hebben.”