Ali Niknam (33), oprichter onlinebank Bunq

Ik vind het leuk om producten te ontwikkelen. Het creëren van iets uit niets is fantastisch. Bij mijn webhostingbedrijf TransIP, deed ik dat, en nu weer. Het is mijn belangrijkste drijfveer. Dat, en een sterke hang naar de toekomst.

„Ik ben dan toevallig handig met ondernemen. Maar als ik wat handiger was met een kwast, was ik denk ik gaan schilderen ofzo. Het is gewoon gaaf om te zien hoe iets er ineens kan zijn. Ik begon met TransIP, en een jaar later was er ineens een kantoor vol collega’s. Ik weet niet hoe het is om vader te worden, maar daar zou het misschien wel op lijken: ineens is er iets.

„Ik kan er echt niet tegen als dingen niet kloppen. Dan ga ik denken: wat nou als we het zo doen? En dan ontstaat er iets. Dat perfectionisme uitte zich bijvoorbeeld toen ik een Tesla kocht, na jaren wachten en sparen. Dat vond, en vind, ik een geweldige auto. Maar toen ik voor de allereerste keer instapte, viel me op dat de tint grijs van de bekleding en de tint grijs van de auto niet lekker matchten. Ik ging meteen helemaal los op die bekleding. ‘Jezus, dit kán niet!’. De bekleding is uiteindelijk niet vervangen. Ik ben dan toch wel erg Nederlands en vond het onzinnig om geld uit te geven aan iets dat functioneel gesproken goed was.

„Ik denk eerlijk gezegd niet veel na over hoe Nederland er als geheel voor staat, waar het heengaat of dat soort vragen. Ik ben nu gewoon bezig om Bunq op te bouwen. Ik beschouw politiek een beetje als het weer: het is er nou eenmaal. Ik heb er niet bijzonder veel interesse in. Ik concentreer me nu gewoon helemaal op Bunq, van een privé-leven is bij mij ook nauwelijks sprake.”