m/v van de week siegfried woldhek

Een armlengte maakt het verschil. Tijdens nieuwjaarsnacht had op het stationsplein in Keulen een massa-aanranding plaats en burgemeester Henriette Reker had een tip. „Er is altijd de mogelijkheid om een zekere afstand te houden die verder reikt dan een armlengte”, zei ze op een persconferentie. „Dus niet zelf de nabijheid zoeken van mensen die je vreemd zijn, met wie je geen vertrouwelijke band hebt.” Een raad waar de vrouwen wier onderbroek kapot was getrokken of die blauwe plekken op billen en borsten opliepen vermoedelijk weinig aan zouden hebben gehad. Reker werd – #einearmlaenge – vervolgens massaal verbaal bepoteld.

Had er maar meer dan een armlengte gezeten tussen haar en de werkloze schilder met het mes. Vorig jaar oktober stak hij Reker in de hals (als uiting van zijn hekel aan asielzoekers). De toen nog burgemeesterkandidaat kwam het ziekenhuis uit als een held.

Over een paar weken is het carnaval. Dan danst Reker wellicht de polonaise – de dans waarbij de deelnemers op de maat van de muziek met de handen op elkaars schouders achter elkaar aanlopen. Iets minder dan een armlengte dus – anders mis je de aansluiting.