Zwaaiend met een hakmes

In Parijs werd gisteren een aanval op een politiebureau verijdeld. De dader werd gedood.

Precies een jaar na de terreuraanslag bij het tijdschrift Charlie Hebdo, hebben Franse agenten donderdagochtend een man doodgeschoten die met een hakmes een politiebureau probeerde binnen te dringen. Hij droeg een nepbomvest en had volgens het anti-terrorismeparket van Parijs op zijn lichaam een papier met daarop een getekende vlag van terreurgroep Islamitische Staat.

De man is volgens Franse media via vingerafdrukken geïdentificeerd als de 20-jarige in Marokko geboren Sallah Ali. In 2013 kwam hij in aanraking met de politie in Zuid-Frankrijk wegens diefstal. Hij zei toen dakloos te zijn. Volgens ooggetuigen zou hij ‘Allahu Akbar’ hebben geroepen toen hij zwaaiend met het mes op de agenten afstormde die wacht hielden voor het politiebureau van de multiculturele wijk Barbès in het Noord-Parijs.

Uit angst voor een vervolgaanslag is een grote politiemacht ingezet die de wijk enkele uren van de buitenwereld afsneed. Een robot is gebruikt om te zien of de man daadwerkelijk explosieven zou dragen, maar de met tape vastgeplakte draadjes bleken nep.

Het incident, dat herinnert aan een vergelijkbare aanval op de politie nabij Tours in 2014, vond plaats kort nadat president Hollande elders in Parijs een eerbetoon had bijgewoond aan in 2015 bij hun werk om het leven gekomen agenten. De bijeenkomst begon op het tijdstip dat terroristen een jaar eerder hun aanval bij Charlie Hebdo begonnen.

Hollande kondigde aan dat dienders zolang de noodtoestand voortduurt hun dienstwapen ook privé mogen dragen om in te kunnen grijpen als terroristen opnieuw toeslaan.

    • Peter Vermaas