Wat deden zij toen ze dertig waren?

Ook zij waren ooit dertig. Wat deden ze toen?

Koning Willem-Alexander (48) was als dertiger nog kroonprins. Hij hield zich bezig met waterbeheer en sport.

Minister-president Mark Rutte (48) werd op zijn dertigste personeelsmanager bij Unilever. Vijf jaar later werd hij staatssecretaris van Sociale Zaken.

Kersvers Shell-CEO Marjan van Loon (49) werkt al meer dan een kwart eeuw voor de Koninklijke Shell. Op 23-jarige leeftijd begon ze er als  chemisch technoloog., als dertiger bekleedde ze managementposities in  Australië en Maleisië

Vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner (67) komt uit een  lang geslacht van politici. Toch werkte hij tot zijn vijftigste in relatieve anonimiteit als ambtenaar op de ministeries van Economische Zaken en Justitie.

Voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes (74) werd op haar dertigste Tweede Kamerlid voor de VVD. Zes jaar later werd ze staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.

DWDD-presentator Matthijs van  Nieuwkerk (55) begon zijn journalistieke  carrière bij Het Parool, waar hij werd op 36-jarige leeftijd hoofdredacteur van Het Parool.

Centaal Planbureau-directeur Laura van Geest (53) studeerde op dertigjarige leeftijd af als bestuurkundige en heeft sindsdien altijd in  de financiële (overheids)sector gewerkt. Ze bekleedde functies bij het  ministerie van Financiën en het Internationaal Monetair Fonds.

Voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Mariëtte Hamer (57) was op haar 35ste medeoprichter en eerste voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (54) (PvdA) was verslaggever bij Veronica, de NOS en RTL Nieuws en voorlichter van minister Hedy d’Ancona voor hij op zijn 35ste hoofd voorlichting van de SER werd.

Eurocommissaris Frans Timmermans (54) werkte vanaf zijn 29ste drie jaar op de ambassade in Moskou voor hij diplomaat werd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Levende voetballegende Johan  Cruijff (68) hing op zijn 37ste zijn kicksen  aan de wilgen, waarna hij een jaar later coach werd bij Ajax en daarna bij FC Barcelona.

VN-gezant Sigrid Kaag (54) werkte voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Shell voor ze op haar 33ste bij de Verenigde Naties aan de slag ging als diplomaat.

Eerste Kamerlid Alexander Rinnooy Kan (66) (D66) werd op 37-jarige leeftijd rector magnificus van de  Erasmus Universiteit Rotterdam. Tot  dan was hij vooral wetenschapper,  maar blijkbaar kreeg hij de bestuurssmaak te pakken: functies als voorzitter van werkgeversorganisatie VNO- NCW, bestuurslid van de ING Groep  en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad volgden.

Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes (54) richtte op zijn 33ste een ontwerpbureau voor tentoonstellingen op.   voor hij Twee jaar later werd hij tentoonstellingscoördinator bij de Kunsthal Rotterdam.

Mediamagnaat Joop van den  Ende (73) produceert sinds zijn 28ste voor theater en televisie. Zijn eerste successen beleefde hij met Citroentje met suiker (1972) en Bassie en Adriaan (1978).

Late Night-presentaror Humberto Tan (50) was als dertiger presentator  van Studio Sport en het Journaal.

Directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen (52) werd op haar dertigste manager bij een gezondheidsorganisatie in ontwikkelingslanden. Vier jaar later ging ze in Tibet  aan de slag voor het Rode Kruis.

Presentatrice en LINDA-covergirl Linda de Mol (51) werkte als dertiger voor de TROS en presenteerde in Duitsland Traumhochzeit.

Unilever-CEO Paul Polman (59) mag  dan wel een oer-Nederlandse naam  hebben, zijn topfunctie bij een van ’s  lands grootste multinationals is zijn  eerste Nederlandse baan. werkte na zijn afstuderen werkte hij bij het Amerikaanse Procter & Gambleen het Zwitserse Nestlé.

Omroep MAX-baas Jan Slagter (61) was rond zijn dertigste onder andere enige tijd eigenaar van een aantal Belgische snookerpaleizenvoordat hij in 1993 de Stichting Welzijn Gehandicapten Nederland oprichtte.

Burgemeester van Amsterdam  Eberhard van der Laan (60) werd op zijn 35ste gemeenteraadslid voor de PvdA in de hoofdstad en richtte twee jaar later advocatenbureau Kennedy Van der Laan op.

NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort (50) hield zich vanaf zijn 27ste bezig met onderzoekswerk voor EO-documentaires. Acht jaar later werd hij er directeur.

President-commissaris van de Schiphol Group en SER-kroonlid Louise Gunning-Schepers (64) werkte als wetenschapper aan de Erasmus Universiteit, en promoveerde daar ook op haar 37ste. bewandelde de weg van wetenschap naar bestuur. 

Nederhopgodfather Kees de Koning (44) presenteerde van zijn 32ste tot  zijn 36ste hiphopradioprogramma  3VOOR12XL. Eerder had hij al succes  met zijn platenlabel Top Notch.

Cabaretier Youp van ’t Hek (61) brak op zijn 35ste door naar het grote publiek met zijn oudejaarsconference, waarin hij het  ‘Buckler-effect’ bewerkstelligde, door het alcoholvrije biermerk in de afgrond te honen .

Institute for Advanced Study-directeur Robbert Dijkgraaf (55) promoveerde op 29-jarige leeftijd en werd drie jaar later hoogleraar mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam.

CEO van Philips Frans van Houten (55) is ook al zijn hele werkzame leven bij  hetzelfde concern aan de slag. Als  jonge dertiger was hij korte tijd de baas bij Philips Airvision in de Verenigde Staten, later werkte hij in Duitsland en Singapore.

Bestuursvoorzitter van Wageningen University Louise Fresco (63) vervulde vanaf haar 34ste enkele functies binnen het agricultuuronderzoek, onder andere als evaluator bij  het International Potato Institute.

Directeur van SEO Economisch Onderzoek Barbara Baarsma (46) promoveerde op haar 31ste aan de Universiteit van Amsterdam tot doctor in de economie. Negen jaar later  werd ze er hoogleraar Marktwerking.

Nederlandse Bank-president Klaas Knot (48) promoveerde als 28-jarige op begrotingstekorten en renteverschillen tussen de landen van de Europese Unie en ging daarna aan de slag bij DNB.