‘VW moet auto’s in de VS terugkopen’

Volkswagen moet in de Verenigde Staten van de autoriteiten circa 115.000 auto’s terugkopen vanwege het dieselschandaal. De eigenaren krijgen dan de aanschafprijs terug of kunnen tegen zeer gunstige voorwaarden een nieuwe auto krijgen, aldus de krant Süddeutsche Zeitung.

In totaal rijden in de VS ongeveer 580.000 VW’s rond die zijn uitgerust met software die de uitstootwaarden verdoezelt. Andere auto’s zullen waarschijnlijk worden teruggeroepen naar de garage om de software aan te passen. In verband met het dieselschandaal hangen het concern in de VS miljardenboetes boven het hoofd.

Süddeutsche Zeitung meldde verder dat inmiddels bijna vijftig werknemers van het Duitse autoconcern zich hebben aangemeld voor het interne amnestieprogramma. Daarbij kunnen werknemers die betrokken waren bij het schandaal zich melden met informatie, zonder dat ze het risico lopen dat ze worden aangeklaagd of schadeclaims krijgen.

VW-topman Matthias Müller praat volgende week woensdagin Washington met Gina McCarthy, het hoofd van milieudienst EPA die het dieselschandaal in september naar buiten bracht.

McCarthy liet weten dat er nog steeds geen „bevredigende” oplossing is aangedragen door het concern uit Wolfsburg voor 500.000 auto’s met 2 litermotoren die op de Amerikaanse markt verkocht zijn. Daarnaast verkocht Volkswagen nog eens rond de 80.000 voertuigen met andere motoruitvoeringen die ook bij het schandaal betrokken zijn. (ANP)