Verdachte schietpartij Tel Aviv gedood

Nashat Melhem wordt gezien als de man die op 1 januari een aanslag pleegde op een bar in het centrum van de stad.

Israëliërs herdenken de dodelijke aanval op een bar in het centrum van Tel Aviv. De vermoedelijke dader werd vrijdag doodgeschoten.
Israëliërs herdenken de dodelijke aanval op een bar in het centrum van Tel Aviv. De vermoedelijke dader werd vrijdag doodgeschoten. Foto Oded Balilty/AP

De politie in Israël heeft de Arabische verdachte achter de schietpartij in Tel Aviv van Nieuwjaarsdag gedood. Dat melden politiebronnen volgens Reuters en de Israëlische krant Ha’aretz.

Melhem werd gedood in een moskee in zijn geboorteplaats Ar’ara, in het noorden van Israël. Melhem werd gezien als de man die op 1 januari twee mensen doodde in een bar in het centrum van Tel Aviv en later een taxichauffeur in het noorden van de stad. Hij verwondde zeven anderen.

Eerder vrijdag werd bekend dat de klopjacht op Melhem geconcentreerd was op de noordelijke regio Wadi Ara. De veiligheidsdiensten gingen ervan uit dat Melhem zich ofwel daar ophield, of op de Westelijke Jordaanoever. Ze hielden er ook rekening mee dat hij bij zijn ontsnapping hulp had gehad. Er is vooralsnog niets bekend over een eventuele zoektocht naar een handlanger.

Terreuralarm

In Tel Aviv en de regio daaromheen werd de politie-inzet eerder op de dag vrijdag verhoogd. Dat was volgens de politie niet omdat er specifieke dreiging was van een nieuwe terreuraanval, maar meer als onderdeel van een algemene aanscherping van de veiligheidsmaatregelen. De politie besloot de maatregelen aan te scherpen na de aanslag in Tel Aviv en de mogelijkheid dat iemand de dader zou willen nadoen.