Utrecht breidt aantal opvangplekken asielzoekers uit

Er moet onder meer een tweede azc komen in het voormalige Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat.

Utrecht breidt onder meer het aantal noodopvangplekken voor asielzoekers uit.
Utrecht breidt onder meer het aantal noodopvangplekken voor asielzoekers uit. Foto Jerry Lampen/ANP

De gemeente Utrecht stelt honderden extra plaatsen beschikbaar voor de opvang van asielzoekers. Het gaat zowel om uitbreiding van huidige locaties als tijdelijke opvang. Ook moet er vanaf 2019 een tweede asielzoekerscentrum (azc) bijkomen in het voormalige Pieter Baan Centrum (PBC) in de Gansstraat, zo maakte de gemeente vrijdag bekend.

Utrecht breidt onder meer de opvangcapaciteit van het huidige azc aan de Joseph Haydnlaan uit met 150 plaatsen. Een Guesthouse van de Protestantse Kerk Nederland (PKN) wordt geschikt gemaakt voor de permanente opvang van statushouders. Ook krijgt dit asielzoekerscentrum een tijdelijke dependance aan de Ravellaan waar 250 mensen kunnen worden opgevangen. Deze locatie moet half april van dit jaar openen en zal in mei 2018 weer sluiten.

Een leegstaand kantoorpand aan de Einsteendreef in Utrecht Overvecht gaat daarnaast plaats bieden aan de noodopvang van maximaal vierhonderd mensen tot eind november 2018. De plekken komen deels ter vervanging van noodopvangplaatsen in Kanaleneiland. Daar is nu plaats voor 500 asielzoekers, maar deze locatie sluit per 1 mei van dit jaar.

Over het realiseren van noodopvang in Overvecht schrijft wethouder Kees Diepeveen (Zorg, Welzijn en Cultuur) :

“Net als Kanaleneiland is Overvecht aan te merken als een kwetsbare wijk. Het wijkbureau heeft vanuit zorgen over de draagkracht van de wijk negatief geadviseerd (…). Naar inschatting door Veiligheid en de politie zijn er geen veiligheidsaspecten die een belemmering zijn om op de Einsteindreef een opvanglocatie voor asielzoekers te realiseren.”

Tweede azc

Daarnaast is het Utrechtse College van plan om een tweede azc in te richten in Utrecht-Oost. Het voormalige PBC aan de Gansstraat moet vanaf 2019 plaats gaan bieden aan 600 asielzoekers. Gecombineerd met het huidige azc aan de Joseph Haynlaan kan de gemeente vanaf dan plaats bieden aan 1.200 vluchtelingen. Diepeveen daarover:

“Naast het bieden van tijdelijke opvang, is ook een oplossing voor de langere termijn van belang. Met een tweede azc in de stad kunnen we vluchtelingen een menswaardige opvang bieden, een plek waar zij langere tijd kunnen wonen en rust hebben om hun leven weer op orde te krijgen.”

De komst van het tweede asielzoekerscentrum is nog niet zeker. Over het voorstel moet nog door de gemeenteraad worden gestemd.