Turkse militairen doden 18 IS-strijders in Irak

De omstreden Turkse troepen wisten een aanval van IS op de Noord-Iraakse legerbasis Bashiqa af te slaan.

Irakezen protesteren in december 2015 in Bagdad tegen de aanwezigheid van Turkse troepen in Noord-Irak.
Irakezen protesteren in december 2015 in Bagdad tegen de aanwezigheid van Turkse troepen in Noord-Irak. Foto Karim Kadim/AP

Bij een aanval van strijders van Islamitische Staat (IS) op Turkse militairen die verbleven op een legerbasis in Noord-Irak zijn zeker achttien IS-strijders gedood. Dat heeft het Turkse leger bevestigd tegen Reuters en AP.

De legerbasis Bashiqa ligt vlakbij Mosul, de grootste Iraakse stad die nog in handen is van IS. Volgens de Turken trainden hun militairen, zo’n 150 in totaal, daar Iraakse milities voor de strijd tegen de terreurgroep toen ze werden aangevallen. De aanval werd afgeslagen. Aan Turkse kant zijn er geen gewonden gevallen.

De Turkse president Erdogan zei in een reactie tegen Reuters dat de aanval de aanwezigheid van de Turkse militairen, die omstreden is, rechtvaardigt. Volgens hem zijn de spanningen in de legerbasis ontstaan naar aanleiding van spanningen tussen Rusland en Turkije, dat een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot.

Diplomatieke rel

De aanwezigheid van Turkse militairen in Irak ligt gevoelig. Vorige maand stuurde Ankara enkele honderden militairen naar Bashiqa onder het mom van de beveiliging en training van Iraakse en Koerdische milities aldaar. In eerste instantie zei Turkije dat de missie onderdeel was van de internationale coalitie tegen IS. Hoewel de VS later aangaven op de hoogte te zijn van de missie, bleek het een solo-actie te zijn van Erdogan.

Sterker nog: Irak was helemaal niet op de hoogte van de troepenbeweging. De Iraakse regering sprak daarom van “een inval” en riep Turkije op de troepen terug te trekken. Pas nadat Irak om de hulp van de VN-Veiligheidsraad had gevraagd bond Erdogan in en trok hij een gedeelte van de troepen terug. Turkije sprak vervolgens van “miscommunicatie” en zei op aandringen van de VS de troepen te hebben teruggetrokken.

Irak eist dat alle Turkse militairen vertrekken, maar vooralsnog lijkt Ankara dat niet van plan te zijn. Ondanks het feit dat de Turken in eigen land vechten tegen Koerden van de PKK, heeft de Turkse regering een sterke band met de regionale Koerdische overheid in Noord-Irak.