Tussen de Schotten en Trump is de liefde bekoeld

De Schotten zijn Donald Trump een beetje beu. Misschien mag hij straks het land niet meer in.

Donald Trump in 2010 op Menie Estate, zijn golfbaan in de buurt van Aberdeen.
Donald Trump in 2010 op Menie Estate, zijn golfbaan in de buurt van Aberdeen. Foto Derek Blair/AFP

Eindigt de liefde van zakenman en presidentskandidaat Donald Trump voor Schotland in een vechtscheiding? Donderdag dreigde de Amerikaanse zakenman en presidentskandidaat in spe investeringen, die volgens hem een waarde van 700 miljoen pond (bijna 1 miljard euro) hebben, in twee golfresorts in Schotland af te blazen. Het dreigement is de meest recente stap in de turbulente relatie tussen Trump en de Schotten, waarbij de Schotten de attenties van de Amerikaanse investeerder alsmaar niet op waarde lijken te schatten.

De ruzie breidt zich nu uit naar het Verenigd Koninkrijk. In december wees het Britse Hooggerechtshof Trumps eis af de bouw van elf windmolens voor de kust in Noordoost-Schotland te stoppen. Het was sinds 2012 Trumps derde vergeefse poging via de rechter te verhinderen dat windmolens het uitzicht vanaf zijn golfbaan op het landgoed Menie in Aberdeenshire verpesten.

Deze week kondigde het Britse parlement bovendien aan, op 18 januari een debat te houden over de vraag of Trump het land überhaupt nog wel in mag. De parlementariërs zijn daartoe verplicht omdat een petitie, die vraagt hem die toegang te ontzeggen, in een maand tijd door meer dan 570.000 mensen werd ondertekend.

De petitie volgde op de oproep van Trump, begin december, om moslims de toegang tot de VS te ontzeggen en zijn claim dat de politie in het Verenigd Koninkrijk sommige wijken niet langer in durft. Premier Cameron noemde zijn uitspraken „polariserend, dom en onjuist”. en zei dat het hele Verenigd Koninkrijk zich tegen Trump zou verenigen, mocht hij willen komen.

Het land heeft afgelopen jaren verschillende Amerikanen met anti-moslimopvattingen, zoals de publicisten Pamela Geller en Robert Spencer, de toegang ontzegd. Minister Theresa May van Binnenlandse Zaken moet de beslissing nemen, de uitkomst van het debat is niet leidend. In reactie dreigt Trump nu zijn investeringen terug te trekken.

Trumps opmerkingen over moslims betekenden eerder al een verdere verslechtering van zijn woelige relatie met de Schotten. De universiteit van Aberdeen ontnam hem zijn eredoctoraat, de Schotse premier Nicola Sturgeon schaarde zich achter de petitie. Trump, die in de VS in peilingen voor de Republikeinse presidentskandidatuur aan kop staat, reageerde met een ingezonden stuk in een krant in Aberdeen, waarin hij schrijft dat politici hem dankbaar moeten zijn en niet moeten toegeven aan politieke correctheid.

En het begon allemaal zo mooi. In 2006 haalde toenmalig premier Jack McConnell met Trump een hoofdprijs binnen, vonden velen. Op het vliegveld van Aberdeen werd Trump als een koning ontvangen. Hij bezocht het eilandje waar zijn moeder was geboren en zong de lof van de Schotten (dat hij het steeds over ‘Scotch’, whisky, had, in plaats van ‘Scottish’, werd hem vergeven). Maar zijn plan bij Aberdeen een golfbaan in een beschermd duingebied te bouwen, stuitte op fel verzet. Dat Trump het huis van boer Michael Forbes een varkensstal noemde en claimde dat zijn golfbaan goed was voor het milieu omdat ‘die duinen toch wegwaaien bij storm’, hielp niet.

Een documentaire over de manier waarop Trump en de Schotse overheid het verzet probeerden te breken, You’ve been Trumped, gaf de zaak internationale bekendheid. In 2012 ging de golfbaan open, maar tot de bouw van de beloofde appartementen en het hotel kwam het nooit, omdat Trump eerst het afblazen van de windmolens wilde afwachten. Vorig jaar kocht Trump een tweede golfbaan, aan de Schotse zuidwestkust.

Donald Trump bezit een miljardenimperium. Klik of tap op de foto’s voor meer informatie:  Productie: Miriam Vieveen. Foto’s AFP, ANP, AP, EPA, Hollandse Hoogte, iStock, Reuters