Topcoaches geven zwemles aan mensen met beperking

Autistisch en toch je zwemdiploma halen. Bij Het Startblok kan het.

Kleine groepen, veel begeleiding en weinig afleiding. Dat kenmerkt de zwemlessen bij Het Startblok.
Kleine groepen, veel begeleiding en weinig afleiding. Dat kenmerkt de zwemlessen bij Het Startblok. Eigen foto

Kinderen met autisme, bewegingsstoornissen, met ADHD of andere concentratieproblemen, met het syndroom van Asperger. Geen van allen kunnen goed meekomen tijdens reguliere zwemlessen. „De groepen zijn te groot, er is te veel herrie en andere afleiding en te weinig begeleiding”, zegt Ton Lankhorst (53). Hij is al jaren actief als zwemtrainer en bekommert zich om het lot van kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking.

Vooral 12-plus jongeren zijn de dupe. „De meesten hebben niet leren zwemmen omdat veel gemeenten het schoolzwemmen hebben afgeschaft. Door hun beperking kunnen die jongeren niet terecht bij particuliere zwemclubs. De overheid is door de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget niet meer serieus bezig met mensen met een beperking”, verzucht de zwemlesgoeroe.

Een toevallige ontmoeting met oud-zweminternational en zwemcoach Martijn van den Maagdenberg (44) hielp hem zijn droom te realiseren om iets te doen voor deze ‘vergeten groep’. De twee zwemexperts richtten begin 2015 de stichting Het Startblok op. Het doel: jongeren met een beperking hun zwemdiploma laten halen en tegelijkertijd talent scouten voor de paralympische zwemploeg. „Zwemmers uit het westen zijn ondervertegenwoordigd”, weet Van den Maagdenberg die bondscoach was bij het regionaal trainingscentrum van de KNZB.

Gemengde gevoelens

Een jaar later kijken de initiatiefnemers met gemengde gevoelens terug. „Met dertien cursisten is het resultaat aan de magere kant als je bedenkt dat we beschikken over zes vrijwillige instructeurs. Twintig leden zou mooi zijn, meer nog mooier. Ook omdat de huur voor het zwembad is verdubbeld”, zegt Van den Maagdenberg. De verdubbeling was het gevolg van het vertrek van de plaatselijke waterpoloclub.

Lankhorst en Van den Maagdenberg huren het zwembad elke maandagavond af van zeven tot tien. Het eerste uur geven ze zwemles aan jongeren met een beperking. Na achten is het de beurt aan volwassenen.

Sinds kort zijn ook volwassen zwemmers zonder beperking welkom. Zij krijgen les en kunnen ook meedoen aan borstcrawlclinics. Van den Maagdenberg: „Zo kunnen we het hoofd boven water houden en inkomsten genereren.” Onder de nieuwkomers bevinden zich mensen voor wie laat sporten ideaal is vanwege hun werk. Van den Maagdenberg: „Mensen die hun zwemtechniek willen verbeteren of trainen voor een triatlon.”

Het zwemproject voor mensen met een beperking heeft zijn nut al bewezen. „Zo haalde een meisje dat als enige van 60 kinderen bij een particuliere zwemschool geen zwemdiploma kreeg omdat ze door een eenzijdige verlamming niet goed borstcrawl kan, bij ons wél haar diploma”, zegt Van den Maagdenberg trots.

De zwemexpert weet dat bij dit soort projecten de eerste drie jaar een kwestie van overleven is. Pas daarna komt de groei. „Wij hopen op meer cursisten. Met én zonder beperking. Alleen samen kunnen we het zwemmen voor deze vergeten groep op de kaart zetten.”