Stripfestival nomineert 40 mannen en 0 vrouwen

Het stripfestival in Angoulême nomineerde geen enkele vrouw voor zijn Grote Prijs. Negen genomineerde mannen lieten zich schrappen van de lijst

Fragment uit de strip die Maaike Hartjes op haar Facebook zette over de Angoulême-nominaties.
Fragment uit de strip die Maaike Hartjes op haar Facebook zette over de Angoulême-nominaties.

Een bestuurder van het stripfestival van Angoulême deed dinsdag een onhandige uitspraak in Le Monde: „De geschiedenis van de strip is wat ze is. Als u naar het Louvre gaat, zal u daar ook weinig werk van vrouwen aantreffen.”

Angoulême is het belangrijkste stripfestival ter wereld. Bestuurder Franck Bondoux reageerde op de kritiek dat er dit jaar geen enkele vrouwelijke striptekenaar genomineerd is voor de Grote Prijs. Geen handige opmerking, want daarmee gooide hij olie op het vuur. Het zette de mannen die wél genomineerd waren ertoe aan om vriendelijk te bedanken voor de eer. Negen van de veertig genomineerden lieten hun naam schrappen.

Het festival kondigde daarna aan dat het alsnog vrouwen zal nomineren. Mosterd na de maaltijd, vindt de Nederlandse striptekenares Gerrie Hondius. „De prijs kan dit jaar beter niet uitgereikt worden. Het is voor niemand een eer om die nu nog te winnen.” Hondius denkt niet dat de commissie die de lijst samenstelde vrouwen bewust heeft uitgesloten. „Maar wel onbewust”, zegt ze. „Van vrouwen wordt verwacht dat ze B-kwaliteit leveren. Waar het om gaat is dat we ons daarvan bewust worden.”

Vrouwelijke striptekenaars in Nederland hebben naast kritiek toch ook begrip voor de ‘blinde vlek’ van het stripfestival. Maaike Hartjes, die eind februari zelf de Stripschapprijs krijgt, zegt: „Aan de ene kant begrijp ik hoe dit kan gebeuren. De stripwereld was tot voor kort een mannenbolwerk. Maar de afgelopen vijf jaar is er een emancipatieslag gemaakt. Er zijn heel veel vrouwelijke striptekenaars bij gekomen. Daarom vind ik dat het stripfestival niet weg kan komen met zo’n lijst met alleen maar mannen.”

In 1997 stelde Hartjes een bundel samen met werk van vrouwelijke striptekenaars. „Ik moest zoeken in de hele wereld. Nu zou je met gemak zo’n boek kunnen vullen met strips door alleen Nederlandse vrouwen.” Naar aanleiding van Angoulême maakte Hartjes een strip, die te zien is op haar Facebookpagina.

Barbara Stok was in 2009 de eerste vrouw die de Stripsschapprijs won. „Die was dertig jaar lang alleen aan mannen uitgereikt”, vertelt Stok. Hartjes: „Toen zij won, was dat heel bijzonder. Nu ik die krijg, heeft niemand het erover dat ik een vrouw ben. Gelukkig.”

Welke vrouw had zeker niet op de lijst mogen ontbreken? Stok: „De Iraanse striptekenares Marjane Satrapi, die Persepolis heeft gemaakt.”