Aanval op hotel Egypte: drie gewonden, ‘erger voorkomen’

Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken werden de twee aanvallers hierna beschoten. Een van hen werd gedood, de ander raakte ernstig gewond.

Hotel Bella Vista in Hurghada.
Hotel Bella Vista in Hurghada. Foto Henk van Dijke

Twee aanvallers hebben in de Egyptische badplaats Hurghada drie toeristen - twee Oostenrijkers en een Zweed - neergestoken en verwond bij een hotel. Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken werden de twee aanvallers hierna beschoten. Een van hen werd gedood, de ander raakte ernstig gewond.

De aanvallers vielen bij hotel Bella Vista het buitenrestaurant binnen en staken in op de toeristen. Die zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen is daar alweer weg. Volgens persbureau AP is er over de andere twee niets bekend.

De aanvaller die gewond raakte is opgepakt. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken was een van de twee verdachten een student uit Giza, een voorstad van Kairo.

Tegenstrijdige informatie

Er zijn kort na de melding van de aanval in de badplaats aan de Rode Zee, het hart van het Egyptische toerisme, veel tegenstrijdige berichten binnengekomen. Zo zou er sprake zijn geweest van schutters. Persbureau Reuters meldt op gezag van veiligheidsbronnen dat de twee aanvallers niet alleen een mes, maar ook een geweer bij zich hadden en een bomgordel droegen. Ook zou er sprake zijn van twee gewonden. Dat zouden een Duitse en een Deense toerist zijn geweest. Ook zouden de aanvallers via zee zijn aangekomen bij het hotel, maar dat is verder niet bevestigd.

De Egyptische staatstelevisie meldde niet lang na de aanval vrijdagavond dat een (grotere) terreuraanval was verijdeld.

Twitter avatar BTelawy Sa’ka Update : 1st pics released by Al Bawaba, 2 tourists injured are hospitalized, attack foiled (again). #Egypt https://t.co/FRAwmwJiEW

Aanslag in Kairo

Donderdag werden er ook al toeristen in Egypte aangevallen. Bij de aanslag in hoofdstad Kairo, eerder vrijdag door terreurgroep Islamitische Staat (IS) opgeëist, werd door twee schutters op Israëlisch-Arabische toeristen geschoten voor het Three Pyramids Hotel. Niemand raakte gewond, één van de daders werd direct opgepakt. De aanslag volgde op een toespraak van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi, die opriep Joden “over de hele wereld” aan te vallen.

Crash

Een aan IS gelieerde groepering is in Egypte actief in de Sinaï, waar Hurghada dicht bij ligt. Op 31 oktober stortte een Russisch passagiersvliegtuig, onderweg naar Sint Petersburg, neer boven de woestijn. Volgens Rusland en het Westen is het toestel waarschijnlijk door een explosief aan boord neergehaald, Egypte beweert dat er geen sprake van terrorisme was. IS claimde na de aanval explosieven aan boord van het toestel te hebben gesmokkeld.