Rutte: niet alle asielzoekers op Keulen aankijken

Premier benadrukt op persconferentie dat onze normen en waarden “onconditioneel” moeten worden verdedigd.

Rutte vrijdagmiddag op zijn eerste persconferentie van het nieuwe jaar.
Rutte vrijdagmiddag op zijn eerste persconferentie van het nieuwe jaar. Foto ANP / Jerry Lampen

Niet alle asielzoekers moeten worden aangekeken op de aanrandingen op het stationsplein in Keulen. Daarvoor waarschuwde premier Rutte vrijdagmiddag op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Rutte herhaalde dat hij de gebeurtenissen in Keulen vorige week “walgelijk” en “weerzinwekkend” vindt en zei het in dit soort gevallen noodzakelijk te vinden dat de rechtsstaat zich “met alle middelen” tegen de daders keert:

“Als dit gebeurt moet je als samenleving duidelijk maken aan de mensen die dit doen, of het nu asielzoekers zijn of niet, dat dit echt niet kan. Je zult deze mensen op basis hun daden moeten oppakken en vervolgen en zorgen dat de rechtsstaat zich met alle middelen tegen hen keert.”

‘Niet iedere asielzoeker is potentiële verkrachter’

De premier waarschuwde dat niet hele groepen moeten worden aangekeken op Keulen. “Ik hou vluchtelingen die hier naartoe komen niet verantwoordelijk voor wat er in Keulen is gebeurd. Niet iedereen die hierheen komt is een potentiële verkrachter.” Wel stelde Rutte dat er geen misverstand mag bestaan over onze normen en waarden, die volgens de premier “onconditioneel” moeten worden verdedigd.

Asielzoekers die zich schuldig maken aan aanrandingen hebben in Nederland volgens Rutte “niets te zoeken”. De premier benadrukte dat het kabinet al maatregelen heeft genomen die het mogelijk maken om criminele asielzoekers sneller uit te zetten.

Tientallen verdachten in beeld

In Keulen werden in de oudejaarsnacht vorige week massaal vrouwen lastiggevallen door een grote groep jongemannen, onder wie asielzoekers. In de stad hebben meer dan honderd vrouwen aangifte gedaan van aanranding of zelfs verkrachting. De Duitse politie maakte vrijdagmiddag bekend momenteel 31 verdachten in beeld te hebben. Er zijn nog geen arrestaties verricht.