Prinseneiland: ‘Blijf af van ons historisch schip’

„Een verarming voor de uitstraling van Amsterdam” en iets wat „bij het eiland hoort en hoort te blijven”. Zo reageren omwonenden van het Prinseneiland op het mogelijk gedwongen vertrek van een historisch schip dat daar al veertig jaar ligt. Een petitie om het schip (de ‘Rensiena’) te behouden is sinds half december al bijna 160 keer ondertekend.

De Rensiena heeft namelijk een speciale ligplaatsvergunning. Dat betekent dat zodra de bewoners ervan vertrekken het schip de wateren van de gemeente Amsterdam moet verlaten. Zo’n negen andere schepen zitten in een soortgelijke gedoogconstructie. Met de petitie hopen de omwonenden dat de vergunning een reguliere wordt, zodat het schip kan blijven.

Een „uitzicht waarderende overbuurman” en „ genieter van deze geschiedenisvolle (..) buurt met bijbehorende erfgoederen” hebben onder anderen de petitie ondertekend. Een woordvoerder van Centrum laat weten dat het stadsdeel een reguliere vergunning „niet in het vooruitzicht kan stellen” omdat dit niet eerlijk is tegenover andere woonbooteigenaren. „Dit staat los van het al of niet historische karakter.” Mogelijke oplossing: als een andere woonbooteigenaar zijn eigen boot door de Rensiena vervangt. 20 januari behandelt de gemeenteraad de zaak.