Politiechef Keulen op non-actief gesteld

Aanleiding zijn de aanrandingen en berovingen met Oud en Nieuw. Albers zegt het besluit te begrijpen.

Archiefbeeld van Albers.
Archiefbeeld van Albers. Foto Oliver Berg / dpa

De Keulse politiechef Wolfgang Albers is door de minister van Binnenlandse Zaken van de staat Noordrijn-Westfalen op non-actief gesteld. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Aanleiding is het optreden van de politie rond de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling.

Volgens van persbureaus Reuters en AP is Albers door de minister van Binnenlandse Zaken van zijn staat met vervroegd pensioen gestuurd. De politie heeft bekendgemaakt dat het kabinet komende dinsdag Albers positie zal bespreken.

De politiechef zegt in een verklaring de beslissing van minister Jäger te begrijpen:

“Ik accepteer het feit dat in de huidige discussie de politieleiding, en daarmee ikzelf, het middelpunt van kritiek is. Maar de agenten die rond de jaarwisseling aan het werk waren, verdienen die kritiek niet. (…) Richting de politievrouwen en -mannen wil ik dan ook mijn welgemeende respect voor hun werk uitspreken.”

Met Oud en Nieuw werden tientallen vrouwen aangerand en bestolen. De politie wordt verweten dat er te laks gereageerd is. Ook zouden de autoriteiten ten onrechte gemeld hebben dat er geen vluchtelingen bij betrokken waren. Vrijdag bleek dat er 31 verdachten zijn aangehouden en verhoord - achttien van hen zouden vluchtelingen zijn geweest.