Platini niet langer in race om FIFA-voorzitterschap

Michel Platini trekt zijn kandidatuur in om Sepp Blatter op te volgen. „Geen tijd en geen geld.”

Michel Platini wordt niet de opvolger van Sepp Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalfederatie FIFA. De geschorste voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA heeft zijn kandidatuur donderdag officieel ingetrokken. De verkiezing op 26 februari komt voor hem te vroeg, liet de voormalige topvoetballer weten aan persbureau AP.

Platini werd eind vorige maand samen met FIFA-voorzitter Sepp Blatter voor acht jaar geschorst vanwege een dubieuze transactie in 2011. Blatter maakte toen namens de bond omgerekend 1,8 miljoen euro over naar Platini. Volgens beide voetbalbazen was dat een vergoeding voor de werkzaamheden die de Fransman tussen 1999 en 2002 uitvoerde.

De ethische commissie van de FIFA, die de zaak onderzocht, vond echter dat het tweetal niet kon uitleggen waarom het bedrag pas zo veel later werd betaald en nergens in de boeken was vastgelegd. De onderzoekers oordeelden dat Blatter en Platini misbruik hadden gemaakt van hun positie in de voetbalwereld.

Platini ontkent iets verkeerd te hebben gedaan en tekende beroep aan bij het hof van arbitrage (CAS) in Lausanne. De functie van FIFA-voorzitter heeft hij nu uit zijn hoofd gezet omdat het er niet naar uit ziet dat zijn zaak tijdig zal zijn afgehandeld. „Ik trek mijn kandidatuur in. Ik kan niet doorgaan. Ik heb niet de tijd en de de financiële middelen om de kiezers op te zoeken, met de mensen te praten en me te profileren tegenover de anderen”, zei de zestigjarige Platini in de Franse sportkrant L'Equipe. „Bye bye FIFA.”

Wel is Platini vastberaden terug te keren als UEFA-voorzitter, de functie die hij van 2007 tot zijn schorsing uitoefende. Ook sluit hij niet uit dat hij in de toekomst nog eens een gooi doet naar het presidentschap bij de FIFA. Door het afhaken van Platini zijn er nu vijf kandidaten voor het voorzitterschap over: de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein en sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa uit Bahrein, de Zwitser Gianni Infantino, de Fransman Jérôme Champagne en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale. (NRC, ANP)