Pilot vrije openingstijden: ‘Nóg meer Nutella-winkels’

Winkeliers in het centrum mogen vanaf komend voorjaar twee jaar lang hun eigen openingstijden bepalen, met uitzondering van het Wallengebied. Het is een pilot: bevalt het niet, dan worden de verplichte sluitingstijden weer zoals nu (gesloten van 22.00 tot 06.00 uur).

Maar Sander Kelderman, eigenaar van wijnwinkel Cave Rokin, vreest dat de wetswijziging permanent is. „Dit kun je later niet meer terugdraaien. Mensen gaan investeren.” Volgens hem is de maatregel slecht nieuws voor authentieke winkeliers. De huurprijzen zullen stijgen, nog meer „Nutella-winkels verschijnen en winkeliers met passie verdwijnen voor Subway-medewerkers die voor een minimumloon worden uitgebuit”. De verandering gaat hem aan het hart, vertelt hij. Hij is geboren en getogen in het centrum van Amsterdam en heeft sinds 1987 een winkel aan het Rokin. En nu is de stad „verkocht aan de toeristenmaffia”. Ook denkt hij niet dat er ’s avonds potentiële klanten voorbij lopen. „Behalve als ik Smirnoff ga verkopen. Ik heb nu klanten vanuit heel de wereld.”

De pilot is een voorstel van D66 en VVD – gesteund door GroenLinks en SP – die denken dat drukke Amsterdammers behoefte hebben aan langere openingstijden. Bovendien verwachten ze dat flexibele openingstijden zorgen voor meer banen en veiligheid. Maar meerdere ondernemers in het centrum zeggen juist ’s avonds dicht te gaan voor die massastroom toeristen. „Om elf uur ’s avonds lopen hier vooral ladderzatte mensen”, zegt Harry de Weijer van boardsportwinkel The Old Man op de Damstraat. „Die hoeven we niet in de winkel.” Het is altijd druk tot 21.00 uur, maar ze willen niet langer open zijn. „Personeel is ook een reden.” Schoenwinkel Betsy Palmer wil best een uurtje langer open tijdens warme zomeravonden. Maar eigenaar Toon van Wijk van Hakkey, een schoen- en sleutelreparatiewinkel die ook Amsterdamse gadgets verkoopt, niet. „De tijden zijn al zo ruim. Ik zit hier sinds de sluitingstijdwet in 1994. We zijn zeven dagen per week open van half negen tot tien. Een paar uur meer maakt geen verschil.”