‘Overname BG loont zelfs bij olieprijs van 50 dollar’

Shell doet nieuwe uitspraken over een geruchtmakende overname, nu de onzekerheden toenemen.

Koers Shell daalt ook in 2016 verder
Koers Shell daalt ook in 2016 verder

Zelfs met een olieprijs die twee jaar lang rond de zeer lage prijs van 50 dollar per vat ligt, loont de overname van de Britse BG-groep door Shell. Dat heeft de Nederlands-Britse oliemaatschappij, volgens persbureau Reuters, donderdag aan beleggers en analisten laten weten.

Op 27 januari moeten de aandeelhouders van Shell zich uitspreken over de geruchtmakende overname die vorig jaar april werd aangekondigd. De stemming komt op een moment dat de olieprijs nog geen enkel teken van herstel laat zien. Donderdag zakte de prijs van een vat Noordzee-olie (Brent) weer verder weg tot onder de 33 dollar per vat. Reuters meldde eerder dat analisten verwachten dat de gemiddelde olieprijs dit jaar zal stijgen naar ongeveer 52 dollar.

Aanvankelijk stelde Shell dat de overname gunstig was zolang een vat olie meer dan 70 dollar zou opbrengen. In december werd dat bijgesteld naar ruim 60 dollar per vat, nadat er nieuwe berekeningen waren gemaakt over mogelijke besparingen en voordelen van samenwerking tussen de twee bedrijven.

Volgens Reuters is met de overname ongeveer 47 miljard euro gemoeid. Bij de aankondiging van de overname, vorig jaar, was dat bijna 20 miljard euro meer. Shell betaalt 70 procent van de overname in aandelen en 30 procent in cash. Het aandeel Shell is sindsdien ruim 30 procent minder waard geworden en daarmee daalde dus ook de overnameprijs.

Ondanks toenemende kritische geluiden in de Britse pers – in de Financial Times werd de overname deze week zelfs regelrecht afgeraden door columnist Nick Butler – gaat Shell ervan uit dat de aandeelhouders de overname zullen steunen.

Financieel directeur Simon Henry heeft analisten woensdag verzekerd dat het bedrijf ‘stresstesten’ heeft gehouden, uitgaande van een prijs van 50 dollar per vat. De top van Shell is bezig de grootste investeerders te overtuigen van het nut van de overname, ondanks de lage olieprijs en de crisis op de energiemarkt.

De Financial Times heeft, veelal op anonieme basis, gesproken met grote aandeelhouders. Sommigen van hen zijn kritisch en overwegen tegen te zullen stemmen, meldt de krant vrijdag. „Eerlijk is eerlijk, het meeste bewijs wijst erop dat ze [Shell, red.] te veel betalen”, zegt een van hen.

Maar meer aandeelhouders zouden voor zijn. Zij zouden vooral positief zijn over de strategische voordelen van de overname, en de huidige olieprijs niet maatgevend vinden voor het succes ervan op lange termijn. „Ik ben voor de fusie omdat die creatie van het beste bedrijf ter wereld betekent, met de sterkste positie op het gebied van LNG”, zegt een van hen.

„De financiën zien er niet meer zo goed uit als toen de deal ontvouwd werd, maar de vraag is: wat doet de olieprijs op langere termijn?”, zegt een andere aandeelhouder, Aberdeen Asset Management. Aberdeen zegt de overname te gaan steunen.

Een invloedrijk bureau dat grote beleggers adviseert hoe te stemmen bij belangrijke aandeelhoudersvergaderingen, Institutional Shareholder Services, gaat volgens de Financial Times zeer waarschijnlijk een positief stemadvies geven.