Ontsnapte drugsbaas ‘El Chapo’ gearresteerd

‘El Chapo’ is de beruchtste drugsbaas van Mexico. Hij ontsnapte in juli vorig jaar uit de gevangenis.

'El Chapo' tijdens zijn arrestatie in februari 2014.
'El Chapo' tijdens zijn arrestatie in februari 2014. Foto Eduardo Verdugo / AP

De vorig jaar juli ontsnapte drugskartelbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán is weer opgepakt. Dat maakte de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto op zijn Twitteraccount bekend.

Twitter avatar EPN Enrique Peña Nieto Misión cumplida: lo tenemos. Quiero informar a los mexicanos que Joaquín Guzmán Loera ha sido detenido.

“Missie geslaagd: we hebben hem. Ik wil de Mexicanen laten weten dat Joaquin Guzmán Loera is gearresteerd.

Guzmán zou volgens een functionaris zijn gearresteerd tijdens een vuurgevecht in de stad Los Mochis in zijn thuisstaat Sinaloa, schrijft persbureau AP. Vijf mensen werden gedood en zes anderen werden gearresteerd, onder wie Guzmán. Mexicaanse mariniers hadden een tip gekregen dat Guzmán zich ophield in een huis in Los Mochis.

‘El Chapo’ (De Kleine) is de beruchtste drugsbaas van Mexico. Hij werd in februari vorig jaar gearresteerd in de badplaats Mazatlan. In juli ontsnapte hij op spectaculaire wijze uit een zwaarbewaakte gevangenis bij hoofdstad Mexico-Stad via een tunnel van 1,5 kilometer die hij zelf had gegraven.

Op videobeelden van het moment van de ontsnapping is te zien hoe ‘El Chapo’ andere schoenen aantrekt, richting de douche - buiten het zicht van de camera’s in de cel - loopt en daarna verdwijnt. Om privacyredenen was de douche een van twee plekken in de ruimte waar de camera geen zicht op had. Zo kon deze ook niet opmerken dat er een gat van ongeveer vijftig bij vijftig centimeter in de muur zat dat toegang gaf tot de tunnel.

De reportage van Vice over de ontsnapping van ‘El Chapo’ in juli vorig jaar:

Er werd 3,5 miljoen euro uitgeloofd voor de gouden tip die zou leiden naar Guzmáns arrestatie. Als gevolg van de ontsnapping werd de directeur van de gevangenis waaruit Guzmán ontsnapte ontslagen.

Het is niet de eerste keer dat Guzmán ontsnapt uit de gevangenis. In 2001 zat hij vast in Jalisco, waar hij wist te ontsnappen door zich in een wasmand te verbergen. Het personeel was omgekocht. Guzmán zat toen een straf van twintig jaar uit en had er ten tijde van de tweede ontsnapping al acht jaar op zitten.

Sinaloa

Onder de leiding van Guzmán werd het Sinaloa-kartel een van de machtigste drugsbendes van het land. Het kartel kreeg na een bloedige strijd met andere bendes de controle over een aantal belangrijke drugsroutes naar de VS en was in meer dan vijftig landen actief. Guzmán vergaarde een enorm fortuin, wat hem zelfs in de miljardairslijst van het zakenblad Forbes deed belanden.