Onduidelijkheid over identiteit man die politie aanviel in Parijs

In Parijs werd gisteren een aanval op een politiebureau verijdeld. De dader werd gedood.

Precies een jaar na de terreuraanslag bij het tijdschrift Charlie Hebdo, hebben Franse agenten donderdagochtend een man doodgeschoten die met een hakmes een politiebureau probeerde binnen te dringen. Hij droeg een nepbomvest en had volgens het antiterrorismeparket van Parijs op zijn lichaam een papier met daarop een getekende vlag van terreurgroep Islamitische Staat.

Via vingerafdrukken kon de politie snel vaststellen dat de man in 2013 al eens werd opgepakt voor diefstal. Hij zei toen Sallah Ali te heten en in 1995 in Marokko te zijn geboren. Hij zou destijds dakloos zijn.

Maar in de tekst waarmee hij de aanval opeist, noemt hij zich volgens Le Monde afwisselend Abou en Tarek B., afkomstig uit Tunis. In zijn telefoon zat een Duitse simkaart.

Volgens ooggetuigen riep hij ‘Allahu Akbar’ toen hij zwaaiend met het mes op de dienders voor het wijkbureau van de multiculturele buurt Barbès afstormde. Hij betuigt in zijn verklaring steun aan IS-leider Al-Baghdadi, maar was volgens de procureur niet bekend als geradicaliseerd.

Uit angst voor een vervolgaanslag is de wijk enkele uren van de buitenwereld afgesneden. Met een robot werd vastgesteld dat een met tape op het lijf van de dader vastgeplakt zakje met draadjes niet explosief was.

Het incident, dat herinnert aan een aanval op de politie nabij Tours eind 2014, vond plaats kort nadat president Hollande elders in Parijs een eerbetoon had geleid aan in 2015 gesneuvelde agenten. De bijeenkomst begon op het tijdstip dat terroristen een jaar eerder hun aanval bij Charlie Hebdo begonnen. Hollande kondigde aan dat agenten tijdens de noodtoestand hun dienstwapen ook privé mogen dragen om te kunnen ingrijpen als terroristen opnieuw toeslaan.