OM klaagt advocaat tuchtrechtelijk aan

De bekende Limburgse advocaat Marcel Heuvelmans staat maandag voor het hof van discipline. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een klacht tegen hem ingediend omdat hij een getuige in een grote drugszaak zou hebben beïnvloed.

Volgens het OM heeft Heuvelmans in een zaak tegen drugshandelaar Dorie X. een getuige geld geboden om „zijn verklaring bij te stellen of in te trekken”, zegt woordvoerder Wim de Bruin. Beïnvloeden van getuigen is strafbaar.

Het is ongebruikelijk dat het OM een tuchtrechtelijke veroordeling vraagt van advocaten. „Heuvelmans is ook strafrechtelijk verdacht van beïnvloeding van deze getuige, in Duitsland en in Nederland”, zegt De Bruin. „Maar dat staat toepassing van het tuchtrecht niet in de weg.”

Het OM had over Heuvelmans geklaagd bij de lokale raad van discipline van het arrondissement Limburg. Die had de klacht ongegrond verklaard, vandaar nu het hoger beroep bij het hof van discipline.

Heuvelmans is in 2004 door de rechtbank in een andere zaak veroordeeld voor beïnvloeding van een getuige. Hij wil nu niet reageren.

Heuvelmans was advocaat van drugshandelaar Lau G., die vorig jaar zelfmoord pleegde. Nu is Heuvelmans, die eerder bij de politie werkte, advocaat van de medeverdachte van de politieman die vertrouwelijke gegevens verhandeld zou hebben.