Olympisch kampioen discuswerpen Stalman bekent dopinggebruik

De Nederlandse atlete won in 1984 goud op de Spelen in Los Angeles

Olympisch kampioen discuswerpen Ria Stalman heeft bekend doping te hebben gebruikt voorafgaand aan haar winst tijdens de Spelen van 1984 in Los Angeles.
Olympisch kampioen discuswerpen Ria Stalman heeft bekend doping te hebben gebruikt voorafgaand aan haar winst tijdens de Spelen van 1984 in Los Angeles. Foto ANP

De Nederlandse olympisch kampioen discuswerpen Ria Stalman heeft haar medaille behaald met behulp van doping. De nu 64-jarige ex-atlete geeft vrijdagavond in het programma Andere Tijden Sport toe dat ze in de laatste 2,5 jaar van haar carrière anabole steroïden tot zich nam.

Stalman behaalde de gouden plak op de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles. Meteen na de winst die zomer stopte ze op 32-jarige leeftijd met haar sport. Dat betekent dat de atlete tussen 1982 en 1984 de doping heeft genomen. “Het mocht niet, maar in trainingsperiodes kon je het zonder enig risico doen omdat er niet werd gecontroleerd.”

Anabole steroïden zijn prestatiebevorderende middelen die de opbouw van eiwitten bevorderen. Daardoor wordt de opbouw van spiermassa versneld. Volgens Stalman nam ze dagelijks “vijf tot tien miligram” van het middel. Over de reden achter het besluit zegt ze:

“Op een gegeven moment dacht ik: ‘ja ik wil ook wel eens een keer naar die Spelen toe’. Je ziet concurrenten (…) en die geven je met vijftien meter verschil op je donder. Dus ik dacht: wat moet ik nou op die Spelen. If you can’t beat them, join them. En dat heb ik gedaan.”

Geruchten

Volgens sportredacteur Henk Stouwdam gingen er vrijwel meteen na Stalman’s winst geruchten dat ze de medaille door middel van dopinggebruik zou hebben behaald:

“Dat had met name te maken met haar postuur. Ze oogde als iemand die anabolen gebruikte. Haar spiermassa was proportioneel toegenomen. Ze ging steeds meer lijken op concurrenten uit het Oostblok, met name de DDR en de Sovjet-Unie, waarvan later bekend is geworden dat zij op grote schaal anabole steroïden gebruikten.”

Overigens ontbraken veel Oostblokconcurrenten van Stalman in 1984 op de Spelen. “Die werden geboycot als reactie op de boycot van de Spelen in 1980 in Moskou door een aantal Westerse landen”, aldus Stouwdam.

“Zaak is verjaard”
Volgens de directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit Herman Ram hoeft Stalman niet bang te zijn dat ze haar gouden medaille moet inleveren. “De zaak is verjaard”, verklaart hij tegenover persbureau ANP. Theoretisch zou de internationale atletiekfederatie IAAF wel nog stappen kunnen ondernemen, maar dat is “zeer onwaarschijnlijk”, aldus Ram.