Noorse kristaljazz met bite

Het gerenommeerde Oslo Jazz Festival bestaat dertig jaar. Dat wordt onder meer gevierd met de gelegenheidsband Oslo Jazz Orchestra. Het is een naam die meteen met een korrel zout kan worden genomen: het orkest is een kwintet – een Noorse supergroep met kopstukken als pianist Jon Balke, saxofonist Trygve Seim en trompettist Mathias Eick.

In dit kwintet schitteren alle individuele musici in hun kracht: de spannende impro-aanpak van nestor Balke, de kristalheldere en dromerige improvisaties van Seim, de vurige solo’s van Eick. Ook opvallend was de jonge bassiste en zangeres Ellen Andrea Wang, die even daarvoor het concert inleidde met het sympathiek spelende, frisse bandje Pixel.

Het concert was open en elegant met bijdragen van ieder. Bijna een soort showcase van wat de vrij ademende, door folk beïnvloedde Noorse jazz biedt: breed meanderende, weemoedige composities met lang geblazen zijdenoten. Adembenemend volmaakt soms. Zoals de intense Hymn van Eick, sierlijk en gedragen met ijlhoge zang. Maar ook: minimal jazz met een bite, in de snarenbak van piano, met de funky speelse ritmiek door drummer Gard Nilssen. Een modern en creatief kleurenpalet.