Volleybalvrouwen weer stap dichter bij Rio

Nederland won vrijdag de halve finale van het olympisch kwalificatietoernooi in het Turkse Ankara overtuigend van Italië.

De Nederlandse vrouwen vieren een punt in de EK-finale tegen Rusland afgelopen oktober.
De Nederlandse vrouwen vieren een punt in de EK-finale tegen Rusland afgelopen oktober. Foto Sander Koning/ANP

Alleen Rusland staat de olympische droom van de Nederlandse volleybalvrouwen nog in de weg. Nederland won vrijdag de halve finale van het olympisch kwalificatietoernooi in het Turkse Ankara overtuigend van Italië: 3-0 (25-23, 25-21, 25-19).

Er wordt in Ankara maar één ticket voor de Zomerspelen in Rio de Janeiro vergeven. De Nederlandse vrouwen, die al sinds Atlanta in 1996 niet meer hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen, hebben door minimaal tweede te worden al wel een plek veroverd voor een minder sterk bezet olympisch kwalificatietoernooi dat in Japan gehouden zal worden. Daar worden bovendien meer tickets vergeven voor Rio dan in Ankara.

De vrouwen van coach Giovanni Guidetti nemen het in de finale op tegen het sterke Rusland. Die ploeg versloeg in de andere halve finale Turkije met 3-1 (21-25, 25-18, 25-12, 25-20). Afgelopen najaar verloor Nederland nog van Rusland in de finale van het EK.