Met biertje voetbal kijken in ‘toffe bar’

Laatst, met Feyenoord-Ajax: een Ajaxfan in Ajax-T-shirt in een zaak vol Feyenoorders. Het was gezellig, niets gebeurd, geen onvertogen woord. Wim de Klerk en Sven Beijk, beiden 29, zijn er trots op dat zoiets kan in hun eind vorig jaar geopende Sportsbar Panenka. Sport kijken in een goede sfeer. Voetbal, rugby, The New York Jets, straks de Olympische Spelen en wat al niet.

Er hangen meerdere schermen; op de bovenverdieping, in het gedeelte dat de uitbaters Het Stadion noemen, zelfs ‘het grootste scherm van Rotterdam’. Daar kun je plaatsnemen op de tribune. Op de begane grond, achterin, is de Skybox, een ruimte waar maximaal twaalf mensen aan een verhoogde tafel kunnen zitten. Overal word je bediend — je hoeft je dus nooit los te rukken van een spannende wedstrijd.

De Klerk en Beijk kennen elkaar van Ter Marsch in de Witte de Withstraat. Ze hadden links en rechts horeca-ervaring opgedaan en beiden droomden in hun jonger jaren van voetballen als prof. Zo kwam het al snel op samen iets beginnen.

„Dat kwam in een stroomversnelling toen Wim vanuit zijn werk langs dit pand fietste”, zegt Beijk. „Toen we gingen kijken, hadden we meteen het onderbuikgevoel dat dit het was.”

„We wilden een sportsbar die we zelf tof vonden”, zegt De Klerk. „We misten een plek waar je een biertje kan drinken en naar sport kijken in een prettige ambiance.”

Het pand aan de Eendrachtsweg, waarin eerder een Turks restaurant was gevestigd, was door brand flink beschadigd. De monumentale houten trap kon worden hersteld, verder is alles nieuw. Een prachtige bar op de eerste verdieping, genoemde tribune die via een luchtbrug bereikbaar is. Beneden een keuken die sandwiches, snacks en ‘big bites’ (sport kijken maakt hongerig) bereidt. Panenka heeft, doordat in het interieur veel hout is verwerkt, een voorname uitstraling. Je goede voornemens heroverwegen doe je hier.

O ja, Panenka was de voetballer die in 1976 door een briljante strafschop Tsjechoslowakije Europees kampioen maakte.