Man schiet op agent Philadelphia “uit naam van IS”

Donderdagavond opende Edward Archer het vuur op een politieman.

Donderdagavond opende een man in de Amerikaanse stad Philadelphia het vuur op een politieagent. De handelde volgens lokale autoriteiten uit naam van IS.
Donderdagavond opende een man in de Amerikaanse stad Philadelphia het vuur op een politieagent. De handelde volgens lokale autoriteiten uit naam van IS. Foto Reuters

De man die gisteren op een politieagent in de Amerikaanse stad Philadelphia schoot, handelde uit naam van terreurgroepering Islamitische Staat. Dat hebben lokale autoriteiten vrijdag op een persconferentie bekendgemaakt, zo meldt persbureau AP.

De 30-jarige Edward Archer opende donderdagavond op een kruispunt het vuur op de politiewagen waarin de agent Jesse Hartnett zat. Die schoot vervolgens terug. Beide mannen raakten gewond, maar overleefden de aanslag. “Hij begon uit het niets te schieten met als enig doel om hem (Hartnett) te doden”, verklaart politiecomissaris Richard Ross.

Trouw aan IS

Volgens de commissaris is de schutter van mening dat het politiebureau handelt volgens wetten die in strijd zijn met de islam. “Hij heeft bekend dat deze laffe daad is gepleegd in naam van de islam”, stelt Ross. Archers moeder heeft volgens AP verklaard dat haar zoon stemmen in zijn hoofd zou horen en dat hij een toegewijde moslim is.

Hoe de agent de aanslag heeft overleefd, is volgens Ross een raadsel. De dader vuurde minimaal dertien keer op Hartnett. Die kon terugschieten en raakte zijn belager driemaal. Vervolgens is Hartnett “hevig bloedend” uit zijn auto gestapt en heeft hij de achtervolging op de schutter ingezet. Opgeroepen collega’s konden de dader vervolgens inrekenen.

Volgens de burgemeester van Philadelphia Jim Kennedy kon het voorval gebeuren doordat wapens te gemakkelijk te verkrijgen zijn. “Er zijn te veel geweren op straat en onze nationale overheid moet daar iets tegen doen.” Eerder deze week verklaarde de Amerikaanse president Barack Obama dat hij de regels voor vuurwapenbezit wil aanscherpen.