Liftende mijt helpt forensische recherche

Foto Journal of Medical Entomology

Mijten kunnen rechercheurs helpen het tijdstip van overlijden preciezer in te schatten als zij ergens een lijk aantreffen. Amerikaanse onderzoekers beschrijven in het Journal of Medical Entomology dat zij soms tot wel honderd mijten van de soort Myianoetus muscarum aantroffen op vliegen (Synthesiomyia nudiseta) die eitjes in en op het lichaam van een overledene hadden gelegd.

De mijtensoort leeft enkel van kadavers, een zeldzame voedselbron die lastig bereikbaar is. De mijt heeft er wat op gevonden: hij lift mee op de rug van vliegen met dezelfde voedselvoorkeur.

De Amerikanen troffen de mijten aan bij drie overleden alleenstaanden die na een natuurlijke dood langere tijd in huis hadden gelegen. Telkens vonden de onderzoekers de mijt samen met de Synthesiomyia-vlieg. Deze vlieg van warme gebieden legt ook eitjes in de prullenbak en is er dus vaak als eerste als een lijk binnenshuis ligt.

De ontwikkelingstadia van de vlieg op het lichaam geven een indicatie over hoe lang de dode in huis heeft gelegen. De vondst van mijten op die vliegen zou een extra aanwijzing kunnen bieden. Dat moet nog worden getest.