Lezen: zo weet Facebook wat jij graag wil zien

Hoe werkt het algoritme waarmee Facebook jou aan het liken en sharen krijgt?

Foto Koen van Weel / ANP

Kattenplaatjes wel, babyfoto’s liever niet en artikelen van NRC natuurlijk het liefst bovenaan: zo zou de ideale News Feed op Facebook eruit zien. Voor ons dan, want wat mensen op Facebook wel en niet leuk vinden verschilt behoorlijk van persoon tot persoon. Om toch te bepalen welke foto’s, filmpjes en berichten gebruikers voorgeschoteld krijgen, maakt het sociale netwerk gebruikt van ingewikkelde algoritmes. Slate maakte een interessante longread over deze algoritmes.

Voor de gemiddelde gebruiker staan er op ieder moment zo’n 1.500 berichten klaar. Dat zijn er veel te veel om allemaal te zien, waardoor Facebook een selectie moet maken welke berichten je eerst ziet, en welke pas later in je News Feed verschijnen.

Daarvoor worden honderden factoren meegerekend. Staan er meerdere vrienden op de foto, is een filmpje al door veel vrienden geliket en hoe heb je in het verleden op vergelijkbare posts gereageerd? Facebook gebruikt al die informatie om jou een ideale News Feed voor te schotelen.

Blijven sleutelen

Lukt dat? “Soms”, volgens Facebook. Niet “meestal”, zelfs niet “vaak”. Dat komt omdat menselijk gedrag moeilijk te voorspellen is. Voordat de like-knop bestond, waren de algoritmes gebaseerd op de intuïtie van ontwikkelaars.

Met de like-knop was de waardering voor posts ineens wel te meten, maar al snel speelden mensen en bedrijven daar slim op in door met allerlei trucjes zoveel mogelijk likes te verzamelen. Er is dus meer voor nodig.

Tegenwoordig betaalt Facebook daarom honderden mensen om hun News Feed te beoordelen en elke post van commentaar te voorzien. Zo hoopt het bedrijf te ontdekken wat mensen écht trekt.

Daarbij moeten de programmeurs ook nog rekening houden met de verschillende behoeftes van gebruikers en alle korte- en langetermijneffecten van elke verandering nauwkeurig in de gaten houden. Er wordt al tien jaar gesleuteld aan de News Feed, maar worden de algoritmes ooit perfect?

Lees het hele verhaal Who Controls Your Facebook Feed van Will Oremus bij Slate (5800 woorden, leestijd 25 minuten)