Kijken: hoe Pixar geïnspireerd wordt door Hollywoodklassiekers

Veel beelden uit Pixarfilms zijn hommages aan beroemde scenes uit filmklassiekers.

De vloerbedekking in Star Wars en The Shining lijken behoorlijk op elkaar.
De vloerbedekking in Star Wars en The Shining lijken behoorlijk op elkaar. Screenshot Vimeo

Filmkenners zullen zich bij het kijken van Pixarfilms regelmatig even achter de oren krabben: ken ik dit niet ergens van? Dat kan kloppen, want Pixar-animatoren laten zich graag inspireren door beroemde scenes uit filmklassiekers. Alleen al in Toy Story kun je scenes herkennen uit Indiana Jones, 2001: A Space Oddysey en The Shining, om er maar een paar te noemen. De Spaanse video-editor Jorge Luengo Ruiz zocht alle hommages en plakte ze achter elkaar.

Pixar haalt dit soort fratsen wel vaker uit: de animatiestudio staat erom bekend dat er in elke film easter eggs te vinden zijn, verstopte grapjes voor de oplettende kijker. Zo komt het nummer A113 in elke Pixarfilm een keer voor, omdat veel Pixar-animatoren les hebben gehad in lokaal A113 van het California Institute of the Arts.

Ook lenen Pixarfilms regelmatig van elkaar. Een auto van Planet Pizza die in Toy Story te zien is, maakt in elke andere Pixarfilm zijn opwachting en ook een gekleurde bal is in de meeste films te zien.

Niet alleen Pixar leent beelden van andere films. Een scene uit de eerste Star Wars-film komt bijvoorbeeld enorm overeen met een oorlogsfilm uit 1955. Ook veel oude Disney-films vertonen overeenkomsten met elkaar, maar dat had een praktische reden. Door bestaande animatie opnieuw te gebruiken konden de makers veel geld en tijd besparen bij het maken van nieuwe films, die nog met de hand werden getekend.